La Universitat de València ha presentat al Centre Cultural la Nau l’exposició ‘Gastronomia Medieval. El llibre de Sent Soví i la cuina en els segles XIV i XV’, que mostrarà per primera vegada al públic el receptari culinari més antic que es conserva a Espanya, el llibre de Sent Soví, un receptari de gastronomia escrit en valencià. La còpia conservada a la Biblioteca Històrica de la UV data de principis del segle XV, però sembla que aquesta parteix d’un original anterior no conservat que, probablement, s’escriuria en 1324, amb el que acaba de complir el seu 700 aniversari, motiu pel qual s’organitza aquesta exposició.
L’exposició s’ha presentat en una roda de premsa que ha comptat amb les intervencions d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat, i, amb Juan Vicente García Marsilla, comissari de l’exposició i catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València. La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, inaugurarà oficialment aquesta exposició dijous 20 febrer, a les 19 hores, en el claustre del Centre Cultural La Nau.
L’exposició, que pot visitar-se a la Sala Acadèmia fins al dia 4 de maig, està estructurada en tres seccions: ‘Cuina per a llegir. Els receptaris i els seus ingredients’; ‘Fogons medievals. La cuina com a espai de treball i creació’ i ‘Menjar junts en l’edat mitjana. L’univers de la taula’, i compta amb nombroses peces provinents de 23 prestadors, museus i arxius, tant valencians com espanyols i europeus, que il·lustraran un viatge pels sentits. Es presenten fogons, morters, plats de ceràmica daurada, utensilis de cuina, gots, peces d’orfebreria que adornaven taules, llibres de comptes de banquets, restes d’aliments fossilitzats, fins i tot d’eixe període, que miraculosament s’ha conservat, així com imatges de l’art gòtic que il·lustren eixos moments i muntatges interactius que portaran al visitant a un món perdut de sabors i olors.
La vicerectora de Cultura i Societat ha destacat que aquesta exposició recrea el context històric del Sent Soví, “una joia bibliogràfica de la UV” que es mostra per primera vegada al públic, “en eixe entorn creat des del rigor científic i acadèmic d’aquesta exposició”. També ha explicat que la institució està treballant en aquest projecte expositiu més de tres anys i que en 2020 la Universitat de València ja va publicar l’edició facsímil d’aquesta obra, que està entre els dos o tres receptaris més antics de tota Europa, segons ha puntualitzat el comissari de la mostra.
En la primera secció, ha continuat explicant el comissari, es pot veure el context històric en el qual aquest llibre va sorgir. A més, es mostren les restes materials d’alguns dels ingredients de les receptes, altres receptaris “germans del Sent Soví” i alguns objectes que van servir per a la seua producció o recipients que un dia els van contenir.
A continuació, en la segona secció s’exposen principalment instruments, aquells necessaris per a executar diferents passos de les receptes. Entre ells destaquen: llibrells, morters de fusta, pedra o metall, maça o “mà”, olles, cassoles…I entre les curiositats estan els aliments conservats de l’època, fruits secs, llavors i destaca especialment un ou de gallina del segle XV trobat a la Basílica d’Alacant, que ha prestat el MARQ (Museu Arqueològic d’Alacant).
En la tercera i última secció de l’exposició s’han disposat d’aquesta manera diversos testimoniatges visuals d’aquells banquets medievals, tres taules i una predel·la de retaule que, fins i tot representant escenes bíbliques o hagiogràfiques, les ambienten en menjadors del segle XV perquè els seus primers espectadors, els fidels que les veien a les esglésies, les entengueren millor i pogueren interioritzar els seus missatges. Són, per tant, autèntiques finestres al passat i no falten en elles els convencionalismes i els missatges simbòlics.
L’exposició, que està produïda el Vicerectorat de Cultura i Societat, compta amb un cuidat catàleg, s’acompanyarà d’un ampli programa de mediació cultural.
Un ampli programa amb visites guiades, conferències, degustacions, una instal·lació artística i un congrés internacional
Entre els mesos de febrer i abril, hi haurà visites guiades amb el comissariat de l’exposició. A més, l’11 de març s’inaugurarà a la Sala Oberta la instal·lació artística ‘La construcció del gust. Carles Tarrassó. Perspectives sobre la gastronomia i el desig’, que es podrà visitar fins a l’1 de juny.
També, hi haurà conferències i degustacions a càrrec del xef Jorge d’Andrés els divendres 14 i 4 d’abril i dimarts 15 d’abril (18 hores). I, finalment, se celebrarà a la fi d’abril, dimarts 29 i dimecres 30, un congrés internacional: ‘Menjar segons els estatuts. Alimentació i societat a l’Europa Baixmedieval’, a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i en l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. Més informació http://www.uv.es/cultura