fbpx

El festival Ensems convoca un taller de sonorització d’objectes entorn de l’exposició de Mona Hatoum a l’IVAM

por | 22 abril 2021 | Noticias

Jove Orquestra de la Generalitat Valencia

El festival Ensems convida a participar en un taller de sonorització d’objectes entorn de l’obra de l’artista libanesa Mona Hatoum, qui acaba d’inaugurar una exposició monogràfica a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) sobre les últimes dos dècades del seu treball artístic. Aquest taller constitueix la primera activitat de llarga duració al voltant del so i les músiques experimentals que s’organitza a l’IVAM i té com a objectiu principal transformar la visió que tenim dels objectes quotidians. 

Sota la denominació El so revelat, l’activitat està organitzada per l’Escuela de oficios electrosonoros, un col·lectiu madrileny de consolidada trajectòria en educació innovativa, i abordarà aspectes del treball de Mona Hatoum relacionats amb els objectes de la vida quotidiana i les radicals variacions de significat a què poden ser sotmesos en funció de la lectura i observació que en pugam fer. D’aquesta manera, ganivets, ratlladors de formatge i altres objectes domèstics poden convertir-se en recipients de memòria, objectes de tortura, o també en refugis i reflexos evasius de noves realitats. 

El taller es desenvoluparà en quatre sessions al llarg del mes de maig i juny i conclourà amb una performance sonora que tindrà lloc al mateix IVAM el 3 de juliol.

Al llarg de la seua trajectòria, el Festival Ensems ha apostat de forma decidida pels projectes educatius i pedagògics, unes activitats que en les últimes edicions han sigut batejades amb la marca Xensems. “Són una manera d’aprofitar el cabdal que ofereixen les músiques experimentals i de nova creació que Ensems catalitza per tractar de normalitzar en el públic assistent una escolta creativa i crítica, sempre disposada a acollir altres formes de manifestació sonora”, explica Voro Garcia, director d’Ensems. “Descobrir, crear, interpretar. Mons sonors que els espais del so i els llocs de trobada que proposa el festival intenten que siguen el context ideal per a generar audiències actives que permeten generar sinergies de col·laboració i descobrir altres poètiques sonores o mons en vibració”, destaca Garcia. 

Aquest taller de l’IVAM junt al projecte Pleasure Island que se desenvoluparà en coproducció amb el Palau de les Arts Reina Sofia (dins del projecte europeu ENOA, European Network Opera Academies), les 33es Trobades de Composició en què participaran els compositors internacionals Unsuk Chin, Liza Lim, Pierluigi Billone i Clemens Gadenstätter, i el Taller de Creació Sonora per a compositors nacionals i internacionals conformen l’aposta educativa de la 43a edició d’Ensems. 

El Festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Caixabank Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, el Consolat de la República de Lituània, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i la Fundació Visit València.

Més informació en: https://ensems.ivc.gva.es

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest