El podcast d’Amàlia Garrigós: 25 anys de les vacances d’Ovidi Montllor al Festival Barnasants

por | 26 febrero 2020 | Reportajes

Un quart de segle després del seu traspàs l’obra musical d’Ovidi Montllor continua inspirant a les noves generacions d’artistes que tenen una conciència crítica del món que ens envolta. L’efemèride coincidix amb el 25é aniversari del Festival de Cançó d’Autor, Barnasants que ho celebra amb més de 120 concerts escampats per terres valencianes, balears i catalanes.

Ovidi_montllor_actuacio_alcoi_(3) Foto: Xavier Terol/Wikimedia Commons

 

El Barnasants ha aixoplugat els músics valencians en moments molt dificils. Joan Amèric el va inaugurar l’any 2000, Feliu Ventura el 2004, Oscar Briz el 2005… Enguany Hugo Mas l’ha obert i Pau Alabajos el clourà presentant el seu nou disc ‘Les hores mortes’. Aquesta aposta de cultura en xarxa ha realitzat concerts especials coordinats per valencians com va ser ‘Música de telers’ amb Alfons Olmo de Verdcel. També s’han fet meravellosos enregistraments com el disc ‘Directament’ de Joan Amèric. Actuament el Barnasants compta amb tres seus valencianes: l’Octubre Centre de Cultura Contemporània a València, l’Ajuntament de Bellreguard (el seu alcalde Àlex Ruiz recorda els aplecs del poble en els anys 70) i el Teatre Raval de Gandia coordinat per Francesc Burgos de La CasaCalba, una proposta cultural autogestionada des de fa quinze anys.

“La cultura és el Kalàixnikov del segle XXI”, és el lema del Barnasants 2020. Com afirma el seu director, Pere Camps, necessitem aquestes cançons perquè ens parlen de justícia, llibertat i amor. La cita anual amb la cançó homenatja l’artista alcoià amb l’espectacle Ovidi 25 agrupat per un col.lectiu de músics encapçalats per David Caño, David Fernàndez, Borja Penalba i Mire Vives.

En el podcast escolteu la veu d’Ovidi en una entrevista a TVE l’any 1978 quan s’acabava d’estrenar la democràcia. El periodista Xavier Aliaga es pregunta com hauria evolucionat musicalment, hui en dia, i en quines altres pel.lícules hi intervindria. D’altra banda, la biògrafa del cantant alcoià, Núria Cadenes, afirma que les seues cançons viuen en nosaltres. D’alguna manera ho podem comprovar en el testimoni d’Still Morris, nom artístic d’Eloi Pardo, ex director general d’un gran banc estatal qui, transgredint allò que es considera políticament correcte, va rescatar la seua passió adormida: la música. També Àlex Martínez, guitarrista i cantant de Tardor, ens parla de la petjada d’Ovidi i ens presenta El Mal Pas, el quart disc de la banda. Un treball d’onze temes evocadors dels ritmes de la dècada dels 80 que tanca el podcast.

Poseu-vos els auriculars i gaudiu de l’escolta!

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest