Etnomusic, el festival de música folk i del món, torna amb una nova edició, la 22a, d’esta proposta que enguany posa l’accent en la música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual i amb el Mediterrani com a eix principal. Així, el festival, organitzat pel Museu Valencià d’Etnologia, l’ETNO, torna del 8 al 29 de maig amb una programació formada quasi íntegrament per grups valencians combinant innovació i tradició. “Enguany, Etnomusic està format amb un major percentatge de formacions valencianes; encara que els nostres músics sempre han estat molt presents en el festival, en esta ocasió s’ha considerat oportú secundar encara més si cap als nostres creadors i intèrprets”, ha apuntat Paco Cabañés, coordinador d’Etnomusic.
Així, el festival comptarà amb les formacions de Cabra, Noelia Llorens ‘Titana’, Andrés Belmonte, Eixa o Saüc Ensemble, esta última inclosa en el cicle ‘Música en Construcció’ de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. Estos grups, junt amb el cantaor flamenc Perrate, en col·laboració amb el grup Za!, i la formació Odaiko, donaran forma a esta nova edició que pren el Mediterrani com a eix temàtic del festival: una mar, a vegades origen de massives tempestes, però sempre robust pont entre cultures i pobles. Així mateix, com és tradició en Etnomusic, el festival s’estendrà als municipis de la província de València, enguany amb especial atenció als municipis afectats per la dana.
Per part seua, el diputat de Cultura, Paco Teruel, ha recordat la trajectòria del festival, pel qual, tal com apunta, “han passat quasi totes les formacions i artistes que configuren la música folk i d’arrel valenciana, un bon grapat de grups que no esgota la vitalitat de la música folk de València, i això manifesta l’interés de la Diputació per mostrar el treball dels nostres creadors i creadores en este àmbit i que deixa un ampli ventall de propostes per a les noves formacions que estan sorgint en el panorama valencià”.
Així mateix, ha ressaltat que enguany, el festival treballa dos elements molt importants per a la corporació provincial: “D’una banda, el festival es nodrix bàsicament de grups valencians amb l’objectiu d’estar al costat d’estes formacions que, a causa de la dana, van patir cancel·lacions d’actuacions i, d’altra banda, el festival que fa anys es va estendre per la província, en 2025 ho fa en dos municipis afectats, Benetússer i Massanassa, per a ajudar a recuperar la seua vitalitat i la seua programació cultural”.
El coordinador artístic del festival, Paco Valiente, ha apuntat que en Etnomusic “el públic familiar sempre té el seu espai en la programació del festival, i Odaiko treballa per a un públic familiar amb una programació intel·ligent, treballant diferents ritmes de tot el món, amb la capacitat d’atraure els més xicotets amb eixos diferents timbres de les percussions mundials”.
Cartell
El festival s’inicia amb Cabra, formació valenciana formada per músics de diferents orígens d’Espanya ens oferirà un recorregut per la península ibèrica en un periple sonor en el qual es mesclen la tradició i l’aportació personal de cada intèrpret.
Andrés Belmonte ens proposarà una fusió entre la música àrab i la música tradicional valenciana amb un instrument central, el nai, flauta procedent de l’Orient Mitjà d’origen mil·lenari. Per la seua part Noelia Llorens Titana, una de les veus més consolidades, impactants i empoderades de la nostra música tradicional, abordarà un viatge pel nostre present musical arrelat al passat.
El trio format pel duo ZA! i el cantaor Perrate oferiran un concert trencador en el qual el flamenc dona cabuda a les percussions i a la música electrònica en un joc “minuciosament” improvisat.
Etnomusic inclourà també un concert del cicle ‘Música en Construcció’ de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. Enguany, es podrà disfrutar de l’actuació del grup valencià Saüc Ensemble, formació d’origen clàssic que interpretarà músiques creades al Mediterrani durant el Renaixement. Així mateix, el festival inclourà un concert per a famílies oferit en col·laboració amb el SARC (Servici d’Assistència i Recursos Culturals de l’àrea de Cultura de la Diputació de València) a càrrec del grup gallec de percussió Odaiko.
Com és tradició en Etnomusic, el festival s’estendrà als municipis de la província de València, amb la mirada posada especialment en les poblacions afectades per la dana. Noelia Llorens Titana, actuarà a Massanassa i el grup Eixa, projecte de l’artista valenciana Isabel Latorre, actuarà a Benetússer, mostrant un exquisit maridatge entre les varietats del raïm valencià i la música tradicional del Mediterrani o fins i tot el jazz.
El disseny de la imatge del festival és fruit del treball de Marisa Gallén i Carmina Ibáñez. Etnomusic ve desenvolupant des del seu aniversari en 2023 la iniciativa d’encarregar a dissenyadors valencians la seua imatge. En 2023, el disseny va ser d’Eugenio Simó; en 2024 la imatge va ser realitzada per Ibán Ramón.
Programa |
CABRA Vol. 1 |
08/05 – 20.15 h |
SAÜC ENSEMBLE Mármara* |
10/05 – 18.30 h |
ZA! – PERRATE Jolifanto |
15/05 – 20.15 h |
ANDRÉS BELMONTE Gharbí |
22/05 – 20.15 h |
ODAIKO PERCUSSION GROUP Vaya ritmo** |
25/05 – 11.30 h |
TITANA |
29/05 – 20.15 h |
*Concert inclòs en el cicle ‘Música en construcció’ (àrea de Cultura, Diputació de València) / **Concert per a públic familiar en col·laboració amb el SARC.