FestiVAL, la festa del rap valencià

Share Button

València necessita un festival de rap. I a més, si recolza als grups de la ciutat millor que millor. Amb esta premissa fa tres anys que els organitzadors del FestiVAL es van posar mans a l’obra. Un festival tan atípic com necessari: a l’hivern i en una sala, però posant al mateix cartell grups de renom de l’estat i formacions de la ciutat. En esta tercera edició encapçalen el cartell Payback, el nou projecte conjunt de Lone, Ceerre i Gareta.

payback-rap

A les anteriors edicions del FestiVAL van participar grups punters d’Espanya com Natos & Waor, Yonkos Team o La Bohème, a més d’artistes valencians com Erick Hervé, Charly Efe o Mistah Godeh. El plat fort del cartell d’enguany seran Payback: Lone, Ceerre (MC’s) i Gareta (productor) que arriben a València per tal de presentar el seu nou disc. El trio madrileny-saragossà ha aconseguit quallar un so amb entitat pròpia amb el seu primer treball conjunt, Payback. L’àlbum sona diferent a l’última referència de Lone en solitari (“LB Finest”) segurament perquè poc tenen en comú a dia de hui els beats de Bombony Montana (productor habitual de Lone) i els de Gareta, que signa totes les instrumentals de “Payback”. Més còmode sembla Ceerre sobre els beats de Gareta, possiblement perquè en la seua última referència en solitari (“Grey Theory”) 13 de les 20 instrumentals del treball venien de la seua mà. El disc posa en evidència dos coses: que el rap està evolucionant musicalment i que Lone i Ceerre són a dia de hui, dels millors MC’s del panorama estatal, malgrat no trobar al primer del tot còmode en els nous registres de Gareta.

Però Payback no estarà sol al FestiVAL, la presència valenciana serà nombrosa i notable. Sensi Star, un dels grups que va sembrar la llavor del hip hop a València, tornarà als escenaris per a l’ocasió, 10 anys després de la seua formació. “La Sensi” camina entre el rap, el reggae i el dancehall amb un directe dinàmic i gamberro. El grup el formen Clapa, Don Dada, Doctah i Kinky Bwoy, un dels intèrprets valencians més reconeguts actualment, amb un estil molt personal que ell mateix definix com reggae-flamenco.

Però si el que vos abellix és tastar bon pernil, Bajozero Che (N Bajozero i Pi 3coma14,) presentarán al FestiVAL Jamón, el seu disc recentment publicat. Un treball que olora a carrer, a asfalt banyat. Un disc format per 8 temes en els que Bajozero Che plasmen un agre dia a dia amb tocs d’egotrip canalla molt particulars. Són ja uns clàssics de la ciutat, un dels grups de referència quan parlem de València. Per últim, Pura Sangre estarà present oferint temes de Visionarios amb el seu rap hardcore i amb essència dels noranta. Completen el cartell Une$batle Kids i Arse y Jaike. Però si tot això et sembla poc, l’esdeveniment es completarà amb la batalla de freestyle de la Comunitat Valenciana que enfrontarà als millors improvisadors valencians. Una nit per a seguir forjant una escena de rap a València viva, diversa i de qualitat.