fbpx

Història de la Segona República al País Valencià

por | 21 julio 2022 | València

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica Història de la Segona República al País Valencià, el número 13 de la col·lecció Adés&Ara, especialitzada en història contemporània, dirigida pel catedràtic de la Universitat de València Ismael Saz i codirigida per l’historiador Ferran Archilés. El llibre és una edició del doctor en història contemporània i professor al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València Aurelio Martí Bataller.

Història de la Segona República al País Valencià ofereix al lector una obra actualitzada i adreçada al públic general, els estudiants universitaris i els especialistes. Sintetitza més de quatre dècades d’investigacions i compta amb la participació de tres generacions d’historiadors i historiadores. La pluralitat de promocions universitàries ha estat una manera de garantir no sols anàlisis sòlides, sinó també diferents perspectives d’estudi obertes a nous interpretacions. Lluny de tòpics i idealitzacions, el llibre aborda la complexitat dels anys republicans a tot el territori valencià posant sobretot l’atenció en el que succeïa no sols a les tres capitals, sinó en altres ciutats més menudes i a les poblacions rurals.

Contra els tòpics

Predomina l’orientació sintètica i també s’hi suggereixen molts interrogants i línies de treball encara poc explorades a propòsit de la història republicana valenciana. A més, la vessant d’investigació ha estat una opció obligada per l’escassetat de treballs sobre fenòmens com la cultura i l’oci de masses o perspectives com les de la història social urbana. Sense cap voluntat enciclopèdica, proposa un viatge per tots els anys en pau de la Segona República, però també pels de la guerra, perquè —i més en el cas valencià— la democràcia republicana va resistir fins al 1939. L’interés per la història republicana que s’ha revifat en els últims anys està lluny d’esgotar-se, i aquest llibre vol continuar alimentant-lo.

Aurelio Martí Bataller, doctor en història contemporània i professor al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, ha editat aquest volum col·lectiu, que arreplega investigacions sobre diferents aspectes del període de la Segona República al País Valencià per part de Sergio Valero (les formacions polítiques esquerranes), Toni Morant (les dretes), Salvador Calatayud (l’economia valenciana), Aurora Bosch i Isabel Benavent (el sindicalisme de l’UGT), Javier Navarro i Josefa Alcolea (l’anarquisme), Jorge Ramon (el teixit urbà valencià), Marta García Carrión i Elena Solbes (el cinema i la cultura de masses), Ferran Archilés (la identitat nacional), Aurelio Martí (la demanda estatutària), Mònica Moreno (el paper sociopolític de les dones) i Antonio Calzado (l’evolució de la guerra des d’una història política).

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest