La creació jove reflexiona sobre el seu ‘jo virtual’ i l’era digital en el projecte Cultura Online del Consorci de Museus

por | 28 diciembre 2020 | Exposiciones

El programa Cultura Online del Consorci de Museus  analitza aquesta setmana la construcció del ‘jo virtual’ a través de  la creació jove. Aquestes obres es mostren com a retrats d’un món en  línia, de la mutació antropològica de la societat. Relats de  personatges aïllats que comparteixen l’addicció a la connectivitat.  Llavors que expandeixen vida artificial en una pantalla com a metàfora  de la comunicació en línia. Realitat augmentada que fa visible  l’invisible. Es presenten peces d’art digital i interactiu que  utilitzen la xarxa com a plataforma experimental per a la difusió de  l’art contemporani.

87.-DEL-YO-VIRTUAL “Desinstalada” Eva Rausell.

 

La creadora, Eva Rausell, presenta ‘Desinstalada’, un treball  audiovisual que explora els límits entre el ‘jo virtual’ i la pròpia  identitat. La relació que s’estableix amb els telèfons mòbils i els  perfils de xarxes socials obrin les portes a una nova dimensió vital:  la vida virtual. En aquesta es desenvolupen nous conceptes i maneres  de relacionar-se que estan intrínsecament lligats amb les qüestions  que planteja la vida real. Però cada vegada els límits entre  l’‘online’ i l’‘offline’ són més difusos. Fins al punt que caldria  preguntar-se si hi ha un ‘online’ i un ‘offline’, o si ja ambdós  formen part del mateix.

Prenent com a base materials heterogenis, l’artista, Griselda Gruni,  en la seua obra ‘Ensayo para un encuentro raro’ posa de manifest una  polifonia de relats que es presenten com un ‘work in progress’.  Recorrent a estratègies metalingüístiques, els personatges, aïllats de  diferents maneres, comparteixen una cosa: l’addicció a la  connectivitat en línia. Es tracta de dues històries paral•leles que  plantegen la mutació antropològica que pateix la societat a causa de  la comunicació digital.

‘Atlas elíptico’, del creador alacantí Ángel Masip, és un projecte  d’investigació artística col•laboratiu que s’inspira en la idea  d’atles entés com un conjunt de cartes en l’espai, un entorn que ara  traça línies i punts cap a altres relats. Aquest mapa es genera a  partir d’una instal•lació artística formada per un compendi d’elements  que s’arrepleguen i atresoren amb l’objectiu de configurar una nova  idea de paisatge. L’objectiu serà configurar una peça híbrida fruit de  dues realitats interconnectades, d’una banda la física i de l’altra la  del seu contingut col•laboratiu i virtual.

La Galeria Punto presenta el projecte ‘Hellow Sad World’ d’Abel  Iglesias, creat durant el confinament, la passada primavera. Abel  Iglesias planteja un filtre de realitat augmentada dins de la  plataforma social Instagram. Per mitjà de la proposta es convida  l’espectador a participar-hi des de casa i incorporar una sèrie  d’obres creades específicament per a aquesta plataforma, en tres  dimensions i que puga ser integrada en l’àmbit en què està obligat a  romandre, pel risc d’una sociabilització natural que eleve el contagi  i la malaltia.

‘No(Dos)3 Calling’, de Cristina Ghetti i Elia Torrecilla, és una peça  realitzada i concebuda per a ser vista en línia que presenta el grup  No(Dos)3 i ofereix la possibilitat de recórrer els seus treballs de  manera lúdica i interactiva. Sorgeix arran d’una invitació de la  comissària Sofía Caetano, directora de l’espai The Spectacularhouse.  Es tracta d’una peça digital amb forta presència del sonor, en què les  interaccions de l’usuari, les experiències de desplaçaments, enllaços,  vídeos, fotos i recorreguts múltiples permeten visualitzar la seua  obra d’una manera diferent i creativa.

Amb una intensa activitat en el món de l’art digital, Rubén Tortosa  presenta en Cultura Online ‘Expanding Life’, una proposta d’expansió  de vida artificial en l’espai bidimensional de la pantalla i una  metàfora de la comunicació en línia. El sistema (programari),  estableix aleatòriament una sèrie de nodes ‘llavors’, amb una  estructura rudimentària, en l’espai/pantalla de qualsevol dispositiu.  Representats per minúsculs punts, el seu gènere es distingeix perquè  un és una línia de punts negres i l’altre una línia de dos punts  rojos. Ambdós es van unint de manera aleatòria en una mena de selecció  natural. Aquesta espècie de vida artificial va creixent i  multiplicant-se, i va creant una xarxa i s’articula un hipotètic espai  de la comunicació que s’assembla a la comunicació i acció en Internet.

‘Gúguel Trends Magazine’ és una plataforma experimental digital amb  què Azucena Abril i Josep Lozano exploren l’espai entre Internet,  l’art i la societat, en un temps en què Internet és el principal  proveïdor de saber, en què els ‘social media’ condicionen el  comportament, les relacions i, sobretot, la manera de veure i de fer  veure als altres. Aquest espai digital reuneix diverses històries  sobre la societat digital, un espai que funciona com a punt de trobada  entre curioses i investigadores.

88. DEL YO VIRTUAL. FICHA NATALIA GRISELDA MORALES

 

Cultura Online

Cultura Online reuneix els 100 projectes seleccionats en la  convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l’objectiu de donar  suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de  paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir per mitjà de la plataforma  https://culturaonline.consorcimuseus.gva.es, l’Instagram  culturaonline_cmcv o visitant l’exposició del CCCC i interactuant amb  les peces a través del dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture  Revolution).

 

Suscríbete al boletín mensual

El podcast de Beat València

Así suena València en invierno

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest