fbpx

La programació de La Filmoteca d’Estiu 2021

por | 20 julio 2021 | Noticias

Frances McDormand en Nomadland (Chloé Zhao, 2020)

La Filmoteca d’Estiu s’inaugura el divendres 30 de juliol, a les 22.30 hores, amb la projecció de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ (1952), dirigida per Luis G. Berlanga, amb la col·laboració de Juan Antonio Bardem en el guió, i protagonitzada per Lolita Sevilla, Manolo Morán i José Isbert. La sessió inaugural serà presentada al públic amb l’espectacle ‘Bienvenido, Mr. Berlanga’, de JM Gestión Teatral, realitzat per un grup d’actors i actrius i una banda de música, en el qual es recrearan escenes de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’. La pel·lícula epodrà tornar a veure el dissabte 31 de juliol en el mateix horari. Conformat per dotze pel·lícules i 27 projeccions, la programació de la Filmoteca d’Estiu 2021 es divideix en tres cicles: ‘Berlanga i la comèdia’ ‘Collita de premis’ i ‘Aniversaris cinèfils.

Berlanga i la comèdia

Dins de les activitats commemoratives de l’Any Berlanga impulsades per la Filmoteca de l’IVC, figura el cicle ‘Berlanga i la comèdia’, organitzat en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València. El cicle no només recull pel·lícules de Berlanga, sinó també comèdies europees i espanyoles que li van servir d’inspiració o van ser dirigides per directors de la seua generació o per mestres del cinema admirats pel cineasta valencià.

Aquest cicle ha arrancat en ‘Nits de Cinema’, que s’està celebrant al claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Entre el 19 i el 23 de juliol es projecten ‘Atraco a las tres’ (1962), de José María Forqué; ‘La marrana‘, de José Luis Cuerda (1992), i la ‘Trilogia nacional’ de Berlanga sobre la transició democràtica: ‘Lescopeta nacional’ (1978), ‘Patrimonio nacional’ (1981) i ‘Nacional III’ (1982).

El cicle prossegueix en la Filmoteca d’Estiu amb quatre pel·lícules. A més de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!‘ (30 i 31 de juliol), s’han seleccionat títols amb repartiments corals o amb ecos estivals.

Passaport per a Pimlico’ (1949), dHenry Cornelius, una comèdia britànica rodada als estudis Ealing, que es projectarà amb subtítols en valencià (3 i 5 d’agost).

Novio a la vista’ (1954), de Luis G. Berlanga, una comèdia d’amors juvenils a l’estiu, rodada a Benicàssim, també amb guió de Juan Antonio Bardem (14 i 15 d’agost).

Finalment, es projecta el clàssic francés ‘Las vacaciones del señor Hulot’ (1953), de Jacques Tatiun cineasta molt estimat per Berlanga (16, 17 i 19 d’agost).

El cicle continuarà al setembre, ja dins de la programació de la Filmoteca de València, amb la projecció, entre altres, de ‘Calabuch’ (1956), primera pel·lícula de Berlanga rodada a Peníscola; ‘Milagro en Milán‘ (1951), comèdia emblemàtica del neorealisme dirigida per Vittorio de Sica; i ‘La kermesse heroica’ (1935), de Jacques Feyder, un clàssic admirat pel mestre valencià.

Collita de premis

En el cicle ‘Collita de premis’ es podran veure les pel·lícules guanyadores dels principals certàmens cinematogràfics: ‘Las niñas‘ (2020), de Pilar Palomero, que va obtindre el Goya a la millor pel·lícula (1 i 2 d’agost); i la danesa ‘Una altra ronda’ (2020), de Thomas Vinterberg, millor pel·lícula en els Premis de l’Acadèmia Europea i Oscar a la millor pel·lícula estrangera (12 i 13 d’agost).

També es podran veure en versió original en valencià ‘La mort de Guillem’ (2020), de Carlos Marqués-Marcet, sobre l’assassinat del jove activista antifeixista Guillem Agulló per un grup d’extrema dreta en 1993 (22 i 23 d’agost).

Estrenat en el Festival de Cinema de Màlaga, el llargmetratge va obtindre els premis a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (Gloria March) en els Premis de l’Audiovisual Valencià de 2020. També va obtindre el premi a la millor pel·lícula per a televisió en els Premis Gaudí de 2020.

La projecció de ‘La mort de Guillem’ del diumenge 22 d’agost comptarà amb la presentació de l’equip de la pel·lícula.

El cicle amb les millors pel·lícules de l’any culmina amb ‘Nomadland’ (2020), de Chloe Zhao (27, 28 i 29 d’agost), que va obtindre els Oscars a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (FranceMcDormand), a més d’altres guardons internacionals.

Aniversaris cinèfils

Dins del cicle ‘Aniversaris cinèfils‘ es projecta ‘El chico‘ (‘The Kid’, 1921), dirigit i protagonitzat per Charles Chaplin, que celebra el seu centenari. Aquest clàssic del cinema mut es projecta en una nova versió restaurada 4K i amb rètols en castellà (6 i 7 d’agost).

Dins del cicle, també es projecten tres pel·lícules en versió original amb subtítols en valenciàla versió remasteritzada de ‘Gilda’ (1946), de Charles Vidor, en el 75 aniversari de ser estrenada (8, 9 i 10 d’agost); el clàssic de culte ‘Carretera asfaltada en dues direccions’ (1971), de Monte Hellman, que compleix cinquanta anys (20 i 21 d’agost), i ‘Crash’ (1996), de David Cronenberg, que celebra el 25 aniversari (24 i 26 d’agost). Aquestes dues pel·lícules es projecten en versions restaurades 4K.

Cinc projeccions en valencià

De les dotze pel·lícules que conformen la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2020, quatre es projecten en versió original amb subtítols en valencià: ‘Gilda’, ‘Crash’, ‘Passaport per a Pimlico‘ i ‘Carretera asfaltada en dues direccions’. També es projecta en versió original en valencià ‘La mort de Guillem’, un llargmetratge amb ajudes a la producció de l’IVC.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en l’edició de 2020, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets (8 mm, per-8 mm, 9,5 mm i 16 mm), recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de ‘home movies’ de temàtica estiuenca, pàgines d’un àlbum de família que recorre diverses dècades.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’Arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

La celebració de la Filmoteca d’Estiu és possible gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions; també gràcies a la col·laboració de l’Aula de Cinema de la Universitat de València en el cicle ‘Berlanga i la comèdia’ i al patrocini de Cerveza Turia.

La Filmoteca de València manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any en la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La venda d’entrades en línia estarà disponible en la web de l’IVC.

Per les mesures anticovid, l’ús de la mascareta és obligatori en tot el recinte i s’ha de respectar la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries a l’entrada.

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest