La Veu de la Ciutat. Dos segles d’història a travès dels bans MUSEU D'HISTÒRIA DE VALÈNCIA. DES DE DIJOUS 20 DE JULIOL

Share Button

El Museu d’Història de València presenta una nova exposició temporal amb el títol “La Veu de la Ciutat. Dos segles d’història a través dels bans”. 

museo-historia

Els bans són l’expressió d’una tradició de comunicació entre el municipi i el veïnat que es remunta a l’origen de la pròpia institució. Des de l’Edat Mitjana, el govern municipal s’ha dirigit als seus conveïns mitjançant edictes i crides pregonats públicament. En ells s’adonava dels assumptes més diversos: disposicions, ordenances, arbitris, avisos sanitaris, recomanacions davant emergències, celebracions, festes, etc. Des de 1800, estos edictes van passar a imprimir-se en paper per a ser exposats en llocs públics, sense deixar de fer pregó a viva veu. Al llarg del temps, els pregons o bàndols han sigut el testimoni dels avatars històrics i de la vida quotidiana de la ciutat.

L’exposició “La veu de la ciutat” reunix una selecció de 50 bans en paper emesos des de 1800 fins a l’actualitat, que resumixen la història de la ciutat en els últims dos segles. Es tracta d’un projecte en comú entre el Museu d’Història de València i l’Hemeroteca Municipal, que custodia la col·lecció completa, composta per més de 4.000 bans. La mostra es completa amb obres d’art, fotografies, i objectes que guarden relació amb l’enunciat dels bans per a facilitar la seua comprensió.

La mostra ha comptat amb la col·laboració d’altres departaments municipals com l’Arxiu Històric, el Museu de la Ciutat, el Palau de Cervelló o el S.I.A.M. A més, cal destacar el notable suport rebut de destacats col·leccionistes i especialistes en fotografia antiga, com José Huguet o Ángel Martínez, entre d’altres.