L’amor, el compromís social i la hibridació de llenguatges marquen la programació escènica de la Universitat de València

por | 4 febrero 2025 | València

L’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València organitza la segona temporada teatral del curs 2024-25 que, del 5 de febrer al 15 de juny, inclou la posada en escena de 25 espectacles en una programació “heterogènia i intercultural” marcada per l’experimentació, el teatre universitari i la perspectiva interseccional de forta càrrega social.

El primer dels espectacles serà el ‘Llibre de meravelles’ de Clàudia Serra, inspirada en les històries de dol, fam, amor i sexe del poemari de Vicent Andrés Estellés, els dies 5 i 6 de febrer, per Criatura Teatre. Es tracta de la reprogramació de la temporada passada a conseqüència de la dana del 29 d’octubre, igual que ‘Fondo sobre piel’, els dies 19 i 20, per Ladyfunta, una proposta visual de Jessica Martín que explora i reflexiona sobre la relació entre el cos en moviment, el so i la il·luminació, un cos combatent des de la resistència.

‘La endiablada comedia’, d’Antonia Bueno, serà posada en escena els dies 12 i 13 per Burja Teatro, amb direcció de J. Alberto García i la mateixa dramaturga, una obra que, a través del combat escènic entre Llucifer (Luci) i Sant Miquel (Miki), s’allunya de l’humor convencional per a sorprendre el públic amb aventures hilarants i un final inesperat.

En febrer, continuarà la programació de la Universitat amb ‘A ti te duele todo lo bueno’, de Guille Zavala i María Guerra, els dies 26 i 27, per La Zarra, amb direcció de Santiago Ribelles, que reflexiona sobre les ruptures amoroses i el destí, alhora que llança la proposta de l’acceptació del caos.

Tancarà el mes la primera obra del Cicle Interseccions, una nova proposta de l’Aula d’Arts Escèniques UV per als divendres, amb la qual, d’acord amb el seu responsable, Domingo Pujante, “recolzarem projectes innovadors que aposten per la hibridació i la fusió tant cultural com de llenguatges escènics amb especial atenció a aquelles propostes que adopten perspectives interseccionals (gènere, ètnia, classe…) i posen en valor la interculturalitat i el multilingüisme”.

Així, ‘Las tambores’, de Reiner Zimnik, una adaptació de Médula Teatro e Investigación, dirigida per Lucho Ramírez, estrenarà el nou cicle el dia 28 per a, partint d’una metàfora visual i metateatral, explorar les raons per les quals les dones de diferents estrats socials decideixen eixir del seu país d’origen cercant una nova vida.

Ja en març, el programa escènic de la Universitat s’obri a col·laboracions externes i altres produccions universitàries. En aquest sentit, Domingo Pujante explica: “La nostra programació és heterogènia perquè, a banda de la gestió de les propostes de companyies externes que arriben a l’Aula, vol i ha de visibilitzar els resultats de la formació en Arts Escèniques de l’estudiantat, mitjançant les estrenes dels grups de teatre ASSAIG, Escena Erasmus UV i el Grup de Dansa de la Universitat de València, així com els espectacles als quals donen lloc els diferents tallers de teatre i dansa o les col·laboracions externes”.

És el cas de la ‘Mostra de Dansa’, els dies 4 i 5, a càrrec de la Companyia Jove del Conservatori Professional de Dansa de València amb coreografies de Cristiana Casadio, Nora Baylach i Cia. Mutable; o els clàssics ‘Edipo Rey’ i ‘Antígona’ de Sòfocles i ‘Lisístrata’ d’Aristòfanes, els dies 11, 12 i 13, respectivament, per Grupo Komos, amb direcció de Miguel Navarro.

Els dies 26 i 27, Jellyfish Dance Company interpretarà ‘Alas’, de Raúl Pedrós, un cant a la vida i a les segones oportunitats que convida a reflexionar sobre les experiències, el temps i les persones que ens envolten.

‘Interseccions’ torna l’últim divendres del mes, dia 28, amb ‘La libertad se toma’, d’Ana Olcina i interpretació de Colectivo Soberanas, una obra íntima i multidisciplinària en un homenatge a les dones que decideixen enfrontar-se al món elles soles.

Abril comença amb ‘Win-win’, els dies 2 i 3. Una obra de Juli Disla, amb interpretació de Cia. La Negra i direcció de Carles Sanjaime, que posa en dubte l’amistat en la convivència i com la supervivència, per interés propi, egoisme o necessitat, cultiva un sentiment tan mesquí com la hipocresia.

Els dies 7 i 8, serà el torn de la Mostra de Teatre de l’alumnat de Primer Nivell, a càrrec de la professora Iria Márquez; i dimecres 9, excepcionalment a les 13 hores, li seguirà l’espectacle ‘Focus Valencià’ del Festival Dansa València en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura.

Divendres 11, arribarà la tercera proposta d’‘Interseccions’ amb ‘L’Aveu’, en llengua francesa amb subtítols en castellà. És una obra de Louise Doutreligne que interpretarà Influencènes al comandament de Jean-Luc Paliès, amb imatges i banda sonora afegides per a discernir, en un joc intertextual i intergenèric, sobre els capritxos de l’amor i la voluntat personal a través d’un dels enigmes més curiosos de la literatura sentimental: la confessió amorosa de la princesa de Clèves. Es tracta d’una col·laboració amb l’Institut Français de Valencia i el Departament de Filologia Francesa i Italiana de la UV.

Les mostres universitàries protagonitzaran la resta del mes amb el Taller de Teatre de Segon Nivell, a càrrec del professor Jorge Picó, els dies 15 i 16; el Grup de Dansa de la Universitat, que celebrarà el Dia Internacional de la Dansa dimarts 29, a les 19:30 hores, al Claustre de La Nau (entrada gratuïta); i la Mostra de Dansa de Primer Nivell, dimecres 30, amb la ballarina Christine Cloux al capdavant.

Produccions universitàries pròpies

En maig, els grups de teatre de la Universitat de València estrenaran les seues produccions anuals. Els dies 5, 6 i 7, Escena Eramus UV, amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i de l’IVAJ-Generalitat Valenciana, pujarà a les taules amb ‘Un instant de bellesa’, que recordarà els durs moments viscuts a la regió de València, entre fang i aigua, després del pas de la dana del 29 d’octubre, però que també va deixar instants de bellesa solidària i llum esperançadora de la mà de tantes persones voluntàries arribades de tot arreu del món.

Els dies 14, 15 i 16, ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València debutarà amb ‘El far’, basat en un text d’Octavi Egea, amb adaptació i direcció de Núria Martín i Pep Sanchis.

Els dies 21 i 22, serà la Mostra de Teatre per a Gent Gran, del grup que dirigeixen els professors Tono Berti i Pura Marco; mentre dijous 29, el Grup de Dansa de la UV exhibirà la seua estrena: una versió lliure de l’òpera de Bizet, ‘Carmen’, amb direcció d’Antonio Aparisi.

L’últim divendres del mes, dia 30, conclourà el cicle ‘Interseccions’ d’aquesta temporada amb ‘Entreson’, de Cecilia T. Palafox i Ana Ferrer. Es tracta d’un espectacle que explora la barreja de llenguatges artístics a través de la hibridació de la música i la dansa. Oferirà un concert en directe per a guitarra que es complementarà amb la performance d’una actriu per a introduir el públic en un món irreal i oníric encara inexplorat.

Tancaran la programació de la temporada en juny ‘Café per a todos’, els dies 4 i 5, que té per subtítol ‘Una apasionante comedia sobre políticas culturales’, amb text i direcció de Miguel Ángel Sweeney; i ‘Retrat de una mujer moderna. Concha Piquer’, el dia 12, a càrrec del grup de teatre de l’Associació Amics de La Nau Gran, amb direcció de Clemente Carrasco.

Totes les funcions començaran a les 19 hores, excepte que s’indique un altre horari, i els dimecres hi haurà un col·loqui amb els membres de les companyies en finalitzar l’obra.

Les entrades, a 3 €, ja es poden reservar en les botigues de La Tenda UV en La Nau i els diferents campus, o bé per internet en https://events.fundacio.es/o/5

Totes les activitats culturals programades pel Servei de Cultura Universitària durant el curs 2024/2025 tenen caràcter solidari i la recaptació de les entrades es destinarà als Programes d’Ajuda i Recuperació Post-dana de la Universitat de València (https://donacions.fundacio.es/).

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest