El festival Polirítmia és una cita amb les músiques del Mediterrani: enguany, amb una programació internacional que integra músiques que reflectixen la diversitat cultural i musical del món actual amb sonoritats vinculades al jazz i el pop, però sense allunyar-se de les arrels de les tradicions mediterrànies.
Tres concerts, dos sessions d’un espectacle didàctic familiar i una instal·lació sonora componen la programació d’esta edició. Les activitats de Polirítmia es faran del 21 al 29 de desembre en el Centre del Carme de Cultura Contemporània.
.
Dhafer Youssef és un creador en constant moviment, mestre del cant i de l’oud, un dels més populars instruments àrabs (similar al laúd), al qual ha tret del seu rol tradicional, mesclant música turca, asiàtica amb l’electro, el jazz o el rock. “Des de les primeres notes es fa evident que Dhafer Youssef ha afegit una obra mestra al seu repertori d’alta qualitat… Dhafer Youssef és un dels ambaixadors més importants de la música contemporània que, afortunadament, no es preocupa per les etiquetes ni els gèneres. Un delit per a les oïdes!” Premis Edison Una proposta per a somiadors i lluitadors, per als amants de la vida, aquells que mai es rendixen.
.
El germen d’este projecte sorgeix des de l’experiència comú en alguns projectes previs, l’amistat i l’anhel de crear una proposta musical que reflecteix tant les seues arrels musicals com la seua necessitat i passió per explorar nous camins. Els paisatges simbòlics que configuren les sonoritats de la música àrab i la música persa es nodreixen d’arrels comunes, a través de trànsits i històries compartides, i alhora, cadascuna amb les seues pròpies fonts, llenguatges i formes d’expressió. Una busca a la trobada d’altres modes de fer i sentir la música com a ressò dels temps en els quals els ha tocat viure.
.
‘Gharbí’ és el segon disc d’Andrés Belmonte dedicat a la fusió de la música àrab i la música valenciana. Al llarg dels seus 8 temes, podrem escoltar les melodies de les albaes valencianes o de l’U (fandango), barrejades amb ritmes del Iemen, Irak, el Golf Aràbic, música andalusí, música clàssica otomana, i la crida a l’oració cantada per un muetzí de Síria que encaixa perfectament amb un cant de batre valencià. “Des d’aquesta banda del Mare Nostrum es veu el món àrab des d’una perspectiva singular. Jo soc l’occidental que viatja pel món àrab des de València, l’observa, l’estima i fa valdre aquesta herència àrab que tenim en la nostra cultura” .
.
En el moment social en què vivim, els sons de la Mediterrània es poden conéixer a través d’internet però aquest espectacle proposa una experiència grupal, activa i vivencial a través dels instruments de percussió (panderetes, panderos, caixons, darbukes…), una guitarra, un teclat i la pròpia veu. Aquest taller ofereix una introducció a les músiques i instruments del Mediterrani mitjançant un viatge pels seus ritmes i cançons, sense necessitat de coneixements previs.
.
‘Sub-rítmia’ és una instal·lació d’Elena Martí i Jorge Marredo, artistes visual i sonor respectivament, que posa en evidència la necessitat de canviar la forma en què interactuem amb el planeta. La instal·lació sonora es podrà visitar gratuïtament del dia 21 al 29 de desembre en l’horari d’obertura del Centre del Carme.