La XIX edició dels Premis Ovidi va celebrar ahir, diumenge 19 de gener, al Teatre Serrano de Gandia una emotiva gala de lliurament dels millors treballs de la música en valencià, dedicada al poeta Vicent Andrés Estellés (amb presència de la seua filla Carmina Andrés Lorente) i en record a les víctimes de la dana que assolà bona part del territori valencià el passat 29 d’octubre de 2024.
Després d’un any rècord de produccions de música en valencià (s’han valorat 267 treballs), enguany han esdevingut uns premis molt repartits i tan sols Miquel Gil ha aconseguit sumar més d’un guardó (Millor Disc de Folk i Millor Videoclip). Atlàntic ha guanyat en la categoria de Millor Disc de Pop, Borja Penalba en Disc de Cançó, i Pep de la Tona en Mestissatge. La resta de guardonats han sigut Andreu Valor, De Paper, El Trib Reial, Malifeta, Oller i Guerra, Palmer, Quinto, Sociologia Animal i Vaire.
Per la seua banda, Mara Aranda, que juntament amb Efrén López van ser els principals integrants i fundadors de l’Ham de Foc, ha recollit el Premi a la Trajectòria Artística, mentre que Germà Alcayde el Premi al Suport a la Música en Valencià per la tasca al capdavant del portal musicaenvalencia.es.
Amb les víctimes de la dana
Conduïda per l’actriu Marina Alegre, la gala dels XIX Premis Ovidi en un Teatre Serrano de Gandia ple de gom a gom, ha tingut un record continuat per les víctimes de la DANA. Recordem que el COM va haver d’ajornar la cerimònia de lliurament de guardons per la tragèdia. Amb «El Cant dels Ocells» (Pau Casals) interpretat per Maria Pons s’ha encés la flama d’una emotiva vesprada-nit que ha tingut en l’obra del poeta Vicent Andrés Estellés un excepcional fil conductor.
Marina Alegre ha encetat la nit amb un fragment de l’obra teatral «Coral Romput» que ella mateixa protagonitzà l’ant passat, i ha comptat amb diverses actuacions de la cantant de Vinaròs, Esther, que amb el seu grup ha musicat diversos poemes de l’autor de Burjassot. Un dels moments de la nit ha estat el lliurament del Premi a la Millor Musicació d’Estellés, convocat enguany de manera extraordinària i al qual concorrien les 86 cançons que s’han fet de poemes d’Estellés només en l’últim any. El guardó l’ha entregat la filla del poeta, Carmina Andrés Lorente, a Andreu Valor per «Documentals».
Destacada representació cultural
Per al lliurament dels Premis, a més dels membres del jurat, format enguany per Amàlia Garrigós, Carla González, Josep Vicent Frechina, Quim Vilarnau, Vicent Xavier Contrí i Xavier Aliaga en l’apartat musical, i per Cèsar Amiguet, Lina Vila, Víctor Serna en el visual), el COM ha volgut comptar amb destacades figures de la cultura com el poeta Josep Piera, premi d’honor de les Lletres Catalanes, Vicent Torrent, fundador i ànima del grup Al Tall, l’actor i director teatral Ximo Vidal (Pluja Teatre), la cantant Eva Dénia i Pere Camps, director del festival de cançó d’autor Barnasants. També s’ha comptat amb la presència de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i les regidores Alícia Izquierdo, Liduvina Gil i Esther Sapena, la qual en un moment de la gala ha intervingut per a recordar la importància dels Premis Ovidi i la necessitat de promoure el valencià en totes les esferes de la societat. De l’àmbit polític també han estat presents els diputats del Congrés espanyol Agueda Micó i Nahuel Gonzalez, i els diputats de les Corts Valencianes Verònica Ruiz i Francesc Roig.
Els i les premiades
El primer premi lliurat ha sigut el de Millor Videoclip, que han arreplegat Tubal Perales, Vicent Todolí i Enric Alepuz per «Nineta», de Miquel Gil, que suma el primer guardó de la nit. Després s’ha lliurat el premi a Millor Disseny de Portada a Mònica Casugas per «L’agraïment», d’Oller i Guerra. Seguit, ha pujat a l’escenari Quinto per recollir el Premi a Millor Disc Revelació, que lliura Escola Valenciana.
El jurat ha considerat que els Millors Arranjaments i/o Producció els han signat El Trib Reial pel seu disc, «Terra Màgica», mentre que la Millor Lletra l’han fet Sociologia Animal amb «Corredor del Mediterrani». Mentrestant, el grup Malifeta ha aconseguit el guardó de Millor Cançó amb «Emili Baró, 14».
La gala ha continuat amb el Millor Disc de Cançó d’Autor, que ha guanyat Borja Penalba amb «Giròvag»; el premi l’ha recollit en el seu nom Pere Camps, director del Barnasants. Seguidament, s’ha entregat el premi al Millor Disc de Música Familiar, que ha recollit De paper per «Només les flors». Un dels homenatges de la nit ha sigut per a Germà Alcayde, amb un molt merescut Premi al Suport a la Música en Valencià molt aplaudit, en un premi que ha rebut de mans de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto. El grup Vaire s’ha emportat el Millor Disc de Rock, mentre la jove Palmer ha fet el mateix en la categoria de Hip hop i Electrònica.
La nit s’ha coronat amb altres premis molt destacats. En primer lloc, el de la Millor Musicació d’Estellés per a Andreu Valor, i de Millor Disc de Mestissatge per a un altre nom essencial de la música en valencià, Pep de la Tona, amb el seu treball «El temps de la calor». El grup de l’Horta de València Atlàntic ha aconseguit el premi al Millor Disc de Pop amb «Desnivell positiu», sumant el segon Ovidi de la seua carrera, mentre que un altre homenot de la música en valencià, Miquel Gil ha pujat per a rebre el de Millor Disc de Folk per «Viatger». Finalment, el Teatre Serrano de Gandia ha homenatjat a l’Ham de Foc per la seua trajectòria a final del passat segle com a referent de la música de caràcter tradicional en valencià.
El discurs del president del COM
El desastre natural de la dana, també polític per la gestió de la catàstrofe, ha centrat bona part del discurs del president del Col·lectiu Ovidi Montllor, Jesús Barranco, qui ha recordat la campanya que el COM ha liderat per ajudar els músics afectats per la riuada i «intentar assolir l’objectiu de cobrir, almenys, la quarta part del valor de les pèrdues materials en instruments i equipaments», xifrats en més de 215.000 euros només entre l’inventari que s’ha fet entre associats al COM (quasi 200 artistes).
Barranco ha agraït el suport de les entitats patrocinadores, AVIVA, l’Ajuntament de Gandia i Caixa Popular, «que han fet possible una vetlada com la de hui on ha quedat demostrada, una vegada més, la vitalitat, la diversitat i l’originalitat d’una escena musical que és el batec del nostre poble, ni més ni menys. Una combinació admirable de talent nou i talent vell». El president del COM ha reclamat que els artistes que usen el valencià «mereixen més presència en l’entorn mediàtic» i ha considerat que haurien de constituir un «actiu estratègic en qualsevol política cultural pensada en clau valenciana». «Negligir això és gravíssim, i estem farts de negligències gravíssimes!», ha denunciat.
Esther i el seu grup han tancat l’acte cantant la cèlebre cançó «M’aclame a tu», que l’Ovidi va fer a partir de dos poemes de Vicent Andrés Estellés.
RESULTATS XIX PREMIS OVIDI 2024
VEREDICTE JURAT DE MÚSICA
(Membres del jurat: Amàlia Garrigós, Carla González, Josep Vicent Frechina, Quim Vilarnau, Vicent Xavier Contrí i Xavier Aliaga)
Millor disc de Cançó
Borja Penalba, «Giròvag», Blau – Discmedi
Millor disc de Folk
Miquel Gil, «Viatger», Menuda gràcia records
Millor disc de Pop
Atlàntic, «Desnivell positiu», Autoedició
Millor disc de Mestissatge
Pep de la Tona, «El temps de la calor», Maldito Records
Millor disc de Rock
Vaire, «Catarsi», Art Gates Records
Millor disc de Hip hop i Electrònica
Palmer, «Conxorxa», Poni de Troia
Millor disc de Música Familiar
De paper, «Només les flors», Autoedició
Millor disc Revelació
Quinto, «V», Primavera d’Hivern
Millor Cançó
«Emili Baró, 14», Malifeta, «Mitologia», Atomic Records
Millor Musicació de Vicent Andrés Estellés
«Documentals», Andreu Valor, «A mamar tots els versos!», Autoedició
Millors Arranjaments i/o Producció
El Trib Reial, «Terra Màgica», Propaganda pel fet!
Millor Lletra
«Corredor del Mediterrani», Sociologia animal, «Contrapoder vol.2», Autoedició
VEREDICTE JURAT VISUAL
(Membres: Lina Vila, Víctor Serna i Cèsar Amiguet)
Millor disseny de portada
Mònica Casugas per «L’agraïment», d’Oller i Guerra
Millor videoclip
Tubal Perales, Vicent Todolí i Enric Alepuz per «Nineta», de Miquel Gil