Més de 2.500 persones han assistit a Nits de Cinema, el festival de cinema estiuenc de la Universitat de València que ha arribat aquest any a la 15a edició. Organitzat per l’Aula de Cinema del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat, el Centre Cultural La Nau ha rebut una resposta entusiasta des de la seua inauguració el 9 de juliol amb el film Tiburón fins a la cloenda el dia 17 amb El gabinete del doctor Caligari. Al llarg de les huit sessions, totes amb entrada gratuïta, el públic ha omplert el Claustre de La Nau per gaudir del programa d’enguany.
Amb el títol Sea, Sex & Sun, Nits de Cinema ha dedicat la seua edició del 2024 a l’estiu al cinema. Es reprenia així la temàtica amb què el festival va obrir les portes el 2008. En aquesta ocasió, de nou amb la temporada estival de protagonista, Nits de Cinema ha comptat amb una sèrie diferent de llargmetratges que comprenien diferents èpoques, països i cineastes. Des de El largo y cálido verano, dirigida el 1958 per Martin Ritt, fins a Sundown, una obra de Michel Franco estrenada el 2021, els espectadors han pogut contemplar com l’estiu pot ser un personatge més a la filmografia d’alguns dels cineastes més destacats de la història del cinema. Noms com Éric Rohmer (amb Cuento de verano), Spike Lee (Haz lo que debas) o Steven Spielberg (Tiburón) han passat per la pantalla de La Nau, juntament amb la sensualitat de François Ozon (Verano del 85) i Luca Guadagnino (Cegados por el sol).
Segons el responsable de l’Aula de Cinema, Manuel de la Fuente, “el cicle ha permés mostrar que, en una narració cinematogràfica, tots els elements són importants, i així com el paisatge és un personatge més als films d’Anthony Mann o John Ford, en aquestes pel·lícules l’estiu i la calor eren els elements catalitzadors de les diferents històries”. Les anàlisis introductòries, dutes a terme a cada pel·lícula a càrrec de crítics i especialistes en Comunicació Audiovisual, Història de l’Art i Estudis de Gènere, varen oferir als assistents les claus d’aquest eix temàtic, desenvolupat en diversos gèneres cinematogràfics, des del cinema social de Haz lo que debas fins al melodrama de El llarg i càlid estiu o el film d’aventures de Tiburón.
Després del cicle Sea, Sex & Sun, Nits de Cinema va celebrar la seua darrera projecció el 17 de juliol amb El gabinete del doctor Caligari, el clàssic de l’expressionisme alemany dirigit per Robert Wiene el 1920. Es va tractar d’una ocasió única, amb música original composta i interpretada en directe per Tránsito Sonoro, la formació de Bartolomé Llorens i Alberto Trabajos, que va rebre l’ovació dels nombrosos assistents que van abarrotar el Claustre. “Moltes gràcies a un públic tan excel·lent, tan respectuós i atent, ha estat magnífic”, comentava Llorens després de la sessió. “Marxem amb un sabor de boca excel·lent, amb l’experiència d’haver viscut un cinema d’estiu com els de tota la vida, però posat en valor, en comptar amb la presentació a la pel·lícula i disposar de mitjans i personal excepcionals per estrenar la nostra música a una de les grans obres del cinema”.
El responsable de l’Aula de Cinema subscrivia aquest agraïment. “Nits de Cinema no tindria sentit sense el públic, i veure diàriament les cues al carrer abans d’obrir les portes, parlar amb els espectadors o que cada pel·lícula es tanque amb aplaudiments ens permet renovar l’aposta pel millor cinema”, ha assenyalat Manuel de la Fuente. “A més, la recepció estupenda de El gabinete del doctor Caligari ens anima a explorar les projeccions de cinema mut, que constitueix la base del llenguatge audiovisual. És el nostre objectiu a totes les activitats formatives i culturals de l’Aula de Cinema, fomentar la reflexió i l’esperit crític a través de l’anàlisi de la imatge”, ha afegit.