fbpx

Polirítmia: el millor de la música mediterrània a la Plaça de l’Ajuntament de València

por | 16 junio 2021 | Conciertos

El compositor valencià Carles Dénia.

L’Institut Valencià de Cultura, CEFIRE i l’Ajuntament de València han presentat la programació completa de Polirítmia 2021, el festival de concerts i formació en músiques i danses de la Mediterrània, organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i CEFIRE. La quarta edició arriba afermant l’objectiu d’apropar al públic, un any més, la diversitat d’expressions culturals dels pobles de la mediterrània la nostra tradició musical.

L’acte ha comptat amb la participació de Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura; Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Rafel Arnal, director artístic del Festival Polirítmia; Joaquim Montañés Blanch, director de l’Àmbit Artisticoexpressiu del CEFIRE, i Miguel Monkc, dissenyador de la imatge de Polirítmia 2021.

En la seua intervenció, Marga Landete ha exposat que «per a l’Institut Valencià de Cultura és una satisfacció poder arribar a la quarta edició d’un festival estiuenc tan especial com Polirítmia, en plena ciutat, amb espectacles oberts a tothom i que portarà el bo i el millor de la música mediterrània a la Plaça de l’Ajuntament». Respecte al vessant formatiu del festival, ha afegit que «cada any desperta un interés major entre el professorat, la qual cosa ens permet consolidar-lo com una cita estival de primer ordre». «Inclús —ha conclòs — en temps tan difícils com els que ens ha tocat viure, Polirítmia s’ha mantingut en peu, i l’any passat, en plena pandèmia, va ser el primer festival en reprendre l’activitat».

Per la seua banda, Carlos Galiana ha declarat que «la Regidoria de Cultura Festiva reforça la seua col·laboració amb el festival oferint un dels escenaris destacats de la Gran Fira de València com és la Plaça de l’Ajuntament, un espai que enguany estrenem recuperat per als vianants».

Rafel Arnal, abans de presentar la programació artística d’aquesta quarta edició, ha assenyalat que enguany Polirítmia «es caracteritza per la diversitat de propostes valencianes, que presenten treballs en primícia o bé reescenifiquen d’altres passats amb una nova mirada, on tindrem el plaer d’escoltar veus consolidades». Així mateix, ha destacat que «el festival continua amb una línia de propostes estatals de música d’arrel i la presència d’artistes internacionals que consoliden el festival com una de les cites imprescindibles al sud d’Europa».

Finalment, l’il·lustrador cubà Miguel Monkc ha mostrat el cartell i les creativitats que ompliran de color i simbolisme els deu dies de festival. «La imatge —ha explicat— va nàixer d’una idea principal: un grup de músics asseguts al voltant d’una taula, a la fresca, tocant instruments típics de la música tradicional mediterrània. Una escena que transmeteix felicitat i afecte, tan importants ara mateix».

A continuació, els assistents han pogut gaudir de l’actuació en directe de Josep Aparicio “Apa” acompanyat a la guitarra pel mestre Ricardo Esteve. Un tast del concert que donaran el proper 9 de juliol dins de la quarta edició del Polirítmia, a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Programació

Del 2 a l’11 de juliol de 2021, la Plaça de l’Ajuntament de València acollirà, amb un aforament per a 400 persones i totes les mesures de seguretat, els concerts dels valencians Carles Dénia, Sons d’Embat, Aljub, Josep Aparicio “Apa”, Musicants, i Carraixet.

A més, Polirítmia rebrà la visita de tres artistes estatals: Xisco Feijoó, des de Galícia, Los Hermanos Cubero (Guadalajara), i el tortosí Òscar Antolí, establert actualment a Viena. Laüsa, San Salvador i Éleonore Fourniau Ensemble, tots ells procedents de França, posaran la nota internacional a aquesta edició.

‘Re-Muixerem’ donarà pas al programa escènic, el 2 de juliol a les 20:00 hores, inaugurant el festival amb un aplec de dolçaines i pinets promogut per la Federació Coordinadora deMuixerangues.

Vessant formatiu

La programació formativa ha estat presentada per Joaquim Montañés, qui ha comunicat que «la Conselleria d’Educació, a través de la formació permanent del professorat, vol continuar sumant-se al projecte del Festival Polirítmia en la seua edició de 2021, i així contribuir a apropar als docents valencians les Músiques i Danses de la Mediterrània perquè entren a formar part del repertori d’activitats d’aprenentatge artístic a les aules».

Enguany, es recupera la presencialitat amb un programa que arrancarà el 6 de juliol a l’Auditori Joan Plaça de la Universitat de València (Jardí Botànic) amb un seguit de conferències, projeccions, taules rodones i performances previstes per a aquest primer dia. Del 7 al 9 de juliol es duran a terme els tallers de perfeccionament musical i dancístic a la Societat Coral El Micalet, el Jardí Botànic i l’auditori de l’IES Lluís Vives de València.

En paral·lel, com a novetat, enguany s’han organitzat quatre webinars que il·lustraran el professorat en la concreció curricular de les músiques i danses del Mediterrani, i en especial les referides a les contingudes en la tradició valenciana.

El Festival Polirítmia compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, Diputació de València, Universitat de València, Societat Coral El Micalet, EMT Empresa Municipal de Transports de València, l’IES Lluís Vives i l’Institut Ramon Llull, amb el qual el festival enceta dos programes de residència artística amb músics valencians a Portugal i al Marroc, i que conclourà amb una mostra en directe de l’intercanvi cultural que podrem veure a la cinquena edició de Polirítmia 2022.

La reserva obligatòria de les entrades gratuïtes s’activarà el 16 de juny i podrà fer-se a https://events.fundacio.es/o/56

Los Hermanos Cubero.

Suscríbete al boletín mensual

El podcast de Beat València

Así suena València en primavera

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest