Protagonisme valencià al Festival Ensems

por | 7 abril 2021 | Conciertos

Banda Simfonica Municipal Alacant.

La 43a edició del Festival Ensems comptarà amb una destacada presència d’intèrprets valencians com Colectivo Mortero, Synergien Project, Aión Dúo, Grupo Illana i Paco Varoch. A més, la programació inclou les principals bandes i orquestres de la Comunitat Valenciana dirigides per les batutes de Beatriz Fernández Aucejo, José Vicente Díaz Alcaina, Marcel Ortega, Rafael Sanz-Espert, Josep Vicent i Juanjo Mena. 

Enguany, aquest esdeveniment dedicat a la música de nova creació portarà per lema illes – refugis – paradisos amb l’objectiu de ser un espai per a la reflexió al voltant de les circumstàncies que estem vivint en l’actualitat. Les activitats d’Ensems es desenvoluparan entre el 7 i el 16 de maig i del 15 al 26 de setembre en diversos espais de les ciutats de València, Castelló i Alacant. Tanmateix, la seu principal serà el Palau de les Arts Reina Sofia de la capital del Túria.

Una programació amb importants noms autòctons

En primer lloc, Colectivo Mortero actuarà els dies 8 i 9 de maig a La Nau de la Universitat de València. El quartet posarà en escena un compendi d’obres de Domingo Chinchilla i David Alarcón, director artístic del grup. Entre les seues peces cal destacar Cuando tú me leas dentro de mil años, amb una selecció de poemes de Miguel Labordeta, i Ruidos poblados, una estrena absoluta del festival. Com és habitual, Colectivo Mortero barrejarà diversos elements (arts radiofòniques, teatre, poesia i música) per a una escolta diferent i atenta al nostre entorn des del prisma de l’ecologia.

Uns dies després, el dimecres 12 de maig, el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia obrirà les portes per a rebre els components de Synergien Project. Aquest ensemble de percussió abordarà els treballs dels compositors Philippe Manoury (Neptune, on interactuen els instruments i els ordinadors), Pierluigi Billone (Tre Alberi, on s’estudia el vincle entre el so i les fonts sonores) i Beat Furrer (Quartett, basada en la concepció del so com energies del moviment vinculades a la percussió).

El mateix escenari ocuparan els membres d’Aión Dúo el dijous 13 de maig. La clarinetista granadina Claudia Reyes i el pianista valencià Pau Fernández, amb la companyia de l’actriu Marina Alegre Silva, presentaran Safo_fonías, un projecte multidisciplinari que uneix les paraules de Safo de Lesbos amb músiques contemporànies d’inspiració grecollatina. A més de les partitures de Harrison Birtwistle (Linoi), Karlheinz Stockhausen (Tierkreis) i Francisco Guerrero (Kineema), Aión Dúo estrenarà un encàrrec fet per l’Institut Valencià de Cultura a la compositora Claudia Cañamero Ballestar (…Esconden su radiante imagen).

El Grupo Illana, formació de cambra amb més de 20 anys de trajectòria, actuarà el divendres 14 de maig en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. En el programa s’inclouran tres peces seleccionades de les Nou cançons per a la intimitat, amb text del poeta Xavier Casp i música de Francisco Llácer Pla. A més, es produirà l’estrena absoluta de Principio de asociación d’Esther López, qui ha treballat a partir d’un fragment de Bodas de sangre de Federico García Lorca i d’un poema d’Anne Carson. El públic també podrà escoltar per primera vegada Sextet Op. 65 de César Cano, obra pensada especialment per al sextet, i Chuang Tzu y la mariposa, ​​d’Enrique Sanz-Burguete, on s’intenten crear diverses percepcions del temps musical.

L’alzireny Paco Varoch interpretarà sis peces on el piccolo (flautí) serà el gran protagonista. Així, els assistents podran delectar-se amb Seis propuestas para el próximo milenio de Manuel Añón; ZoomingTXYZ, comanda de l’IVC a Martina Sabariego; Visible per ottavino solo d’Aureliano Cattaneo; Dolce Tormento de Kaija Saariaho; Frágil d’Álvaro de la Cruz; i Drawing down the moon de Donald Erb. El concert tindrà lloc el dissabte 15 de maig en el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia i comptarà amb la participació del percussionista Adrián García. A més, algunes de les obres estaran acompanyades per projeccions audiovisuals de les creadores Marina Uceda, Manuela Illera i Valentina Jiménez.

Beatriz Fernández. Foto: May Zircus.

Programació simfònica i bandística

La 43a edició del Festival Ensems comptarà amb una presència molt destacada de bandes i orquestres de la Comunitat Valenciana. Així, el 14 de maig serà el torn de l’Orquestra de València, formació que actuarà a l’Auditori del Palau de les Arts sota la batuta de Beatriz Fernández Aucejo. El conjunt interpretarà les obres Graffiti d’Unsuk Chin, Requies de Luciano Berio, el Concert per a viola i orquestra de Krzystof Penderecki i The mind and the heart, encàrrec de l’IVC per a Enrique Sanz-Burguete. S’ha de destacar la presència del violista David Fons.

El diumenge 16 de maig, els concerts es traslladaran a les capitals de les comarques de l’Alacantí i la Plana Alta. En primer lloc, l’ADDA (Auditori de la Diputació d’Alacant) acollirà l’actuació de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant dirigida per José Vicente Díaz Alcaina. El programa estarà configurat per l’obra Del aire y del tiempo d’Alfonso Lorenzo; la suite Juegos en blanco de Pablo Olivas; la peça dodecafònica 1920 de Mario Roig; i Reflejos de Luis Suria, d’inspiració impressionista. D’altra banda, la Banda Municipal de Castelló, amb Marcel Ortega com a director, debutarà en Ensems amb les partitures Allegro barbaro de Béla Bartók; Tribal elements de José Miguel Fayos Jordán; Oiseaux exotiques d’Olivier Messiaen (amb el solista alacantí Ricardo Descalzo); i Dragon rhyme de Chen Yi.

Synergien Project.

Segona part d’Ensems

Finalment, s’ha de recordar que el festival tindrà una segona part entre el 15 i el 26 de setembre on actuaran formacions autòctones com el Grup Instrumental de València, que celebrarà el seu 30é aniversari. A més, la programació també inclou la participació de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, l’Orquestra ADDA Simfònica, la Banda Simfònica Municipal de València i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

Ensems és el festival de músiques innovadores i experimentals més antic de l’Estat Espanyol, un lloc de trobada sonora que se celebra ininterrompudament des de 1978. L’esdeveniment està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia. A més, compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Bankia Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, el Consolat de la República de Lituània, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i la Fundació Visit València.

Més informació en: https://ensems.ivc.gva.es

Colectivo Mortero.

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest