Quatre exposicions a la València d’abril CENTRE DEL CARME, MUVIM, IVAM I CENTRE CULTURAL LA NAU.

Share Button

El nostre recorregut d’aquest mes d’abril pels centres artístics valencians comença al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) amb “Duerma en ti”. Continua amb la mostra “Fragments: Laura Silleras” al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) i el projecte de l’Institut Valencià d’Art Modern, L’IVAM Produeix, amb l’artista valencià Paco Roca que s’anomena “El dibuixat. Paco Roca”. I, finalitza amb la intervenció “Idea-Imatge-Universitat Reloaded- Laboratorio de Luz” a La Nau de la Universitat de València.

©-Laura-Silleras-05  © Laura Silleras

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ens presenta la mostra “Duerma en ti”, desenvolupada per les universitats de San Francisco i de Nova York, que tracta de la gran quantitat de nounats i de xiquets que van desaparéixer de les presons de dones, de les maternitats i dels hospitals públics i privats d’Espanya entre l’any 1939 i la dècada dels 90. El títol d’aquest projecte d’investigació d’Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión està inspirat en el poema ‘La madre triste’ de Gabriela Mistral, en la qual es presenten vint casos de víctimes d’aquestes desaparicions mitjançant retrats fotogràfics, material històric, testimoniatges i documents que revelen tot el treball de recerca i arxiu, que malauradament en alguns casos han estat manipulats o tancats obstaculitzant la tasca de recopilació d’informació de les víctimes. Una exposició en la qual es deixa patent la lluita dels afectats i els seus familiars contra la foscor que ha predominat tant en la societat com a l’Estat. Un exemple de la persistència de l’ésser humà per recuperar la seua identitat, personal i col·lectiva, dins d’una societat, com una part molt rellevant de la nostra memòria històrica, de la mateixa manera que s’evidencia el compromís social de denúncia, així com es reclama justícia. Una pugna que ha donat com a resultat la col·laboració de diferents entitats com Lange-Churión, Borrachero Mendívil i diversos col·lectius de víctimes, que planteja i anima al visitant a buscar respostes: Què va passar? Per què? Quines conseqüències han tingut les desaparicions en les vides de les víctimes? Quina ha sigut la resposta de l’Estat? És el nostre silenci còmplice de la impunitat?

I del projecte d’investigació de denúncia i compromís social al CCCC sobre els xiquets i xiquetes robades a Espanya, anem a un altre amb un caràcter més antropològic anomenat “Fragments: Laura Silleras” al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), on l’artista valenciana ha resseguit els carrers del seu veïnat durant cinc anys per a construir una proposta fotogràfica que transcendeix l’aspecte visual i ens ofereix una forma nova d’aproximar-nos a la realitat d’un barri de València, El Cabanyal, que està enmig del debat públic i que és fruit de tensions urbanístiques, polítiques i socials. Així doncs, a l’hora de concebre aquesta mostra Laura Silleras (València, 1979) s’inspira i fa referència al llibre La història interminable de Michael Ende, on el protagonista indiscutible és el temps amb una sèrie que es proposa i es construeix com un recorregut pel Cabanyal, on la idea del temps també juga un paper fonamental.

FOTO-PRESENTACION-PROYECTO-DUERMA-EN-TI “Duerma en ti” al Centre del Carme.

La mostra es compon d’una selecció fotogràfica que, sota la cita “–Voldria que sempre fora així– va dir ell. –Sempre és només un moment– va respondre ella.”, configura una de les peces més importants. Un treball que naix gràcies a la iniciativa de la Unió de Periodistes Valencians que havia premiat a Silleras amb la producció d’aquest assaig fotogràfic sobre la realitat contemporània de la Comunitat Valenciana. La beca Fragments li ha donat l’oportunitat d’investigar la relació entre els llenguatges visuals i els fets informatius i així proposar una millora en l’ús de les imatges en aquest context sociopolític. A més a més, aquesta exposició s’acompanya d’una sèrie d’activitats relacionades en el món de la fotografia amb artistes valencians tan reconeguts dins del panorama internacional com Ricardo Cases i Maria Bleda, acompanyats també pels prestigiosos fotògrafs Cristóbal Hara o Ángel Álvarez.

De l’energia que transpira la fotografia valenciana seguim amb la mostra d’un dels nostres millors dibuixants i il·lustradors en l’àmbit nacional, Paco Roca (València, 1969), Premi Nacional de Còmic en 2008 per la seua novel·la gràfica Arrugas (2007), i que ha desenvolupat un projecte específic per a la galeria 6 de l’IVAM. Una proposta que analitza i expandeix les possibilitats expressives del còmic com a disciplina artística, dins del discurs consolidat al voltant del denominat nové art per l’Institut Valencià d’Art Modern. Així doncs, el còmic abandonarà la comoditat de la pàgina de paper per a traslladar-se a les mateixes parets de la sala, ocupant i intervenint-les directament per a reivindicar l’art del còmic dins d’una institució museística.

Sense dubte els visitants podran gaudir de l’obra de Paco Roca com a il·lustrador així com conéixer de primera mà com es va vincular al món de la publicitat i el disseny gràfic, per a posteriorment desenvolupar una carrera d’èxit en el camp del còmic. Des de les pàgines de la revista El Víbora, on va publicar les seues primeres històries que el van fer famós, fins a arreplegar alguns dels premis més importants i prestigiosos del còmic gràcies a les seues novel·les gràfiques. Una ocasió única per a veure el seu primer projecte, El dibuixat, desenvolupat directament i íntegrament per a un espai museístic.

Per últim, visitem Idea-Imatge-Universitat Reloaded al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València on Laboratorio De Luz presenta un projecte del grup d’investigació de la Universitat Politècnica de València. Principalment, es tracta d’una intervenció que aborda qüestions referents a la construcció i la percepció de la imatge com un procés fragmentari, desordenat i no lineal, vinculat al context, a l’ací ara, en aquest cas la Universitat. El mateix espai de l’exposició defineix part de l’eix temàtic de la proposta en línia amb els interessos d’experimentar i reflexionar sobre percepció, dispositius, imatge i coneixement.

La mostra es compon al voltant d’un element central, una pantalla cilíndrica amb una projecció semipanoràmica d’imatges que dialoguen amb la sala, tant amb la seua arquitectura com amb la seua història. En eixe mateix context serà l’espectador qui ocuparà o representarà el paper més important en activar, amb la seua pròpia acció i presència, els dispositius tècnics de manipulació de la imatge. La projecció es presenta en un format de 16:2.5 (6.4:1) que ens situa en la tradició de la representació panoràmica que es remunta als primers que va realitzar Robert Barker a Edimburg en 1789, i que va fins a les referències directes o indirectes de nombrosos artistes contemporanis: Juan Downey, Marin Kasimir, Jan Dibbets, Edmund Kuppel, Sam Taylor-Wood, Christian Ziegler, Luc Courchesne. De la mateixa manera, a més d’interactuar, el públic podrà observar com les imatges generades pels sistemes digitals que participen en el dispositiu i els enregistraments documentals realitzats amb motiu de l’exposició aborden tres aspectes significatius. El primer sobre el mateix espai arquitectònic de l’edifici, el segon el context social i el tercer la seua pròpia memòria històrica amb el seu fons bibliogràfics, concretament, la biblioteca, com a un lloc obert que recull l’activitat científica des de la seua creació fins a l’actualitat.

mitjans  Idea-Imatge-Universitat Reloaded al Centre Cultural La Nau