Sabotaje Blowout: el nou rap underground valencià

por | 31 mayo 2016 | Reportajes

Lluny dels flaixos, els photocalls i els grans patrocinadors; ben lluny de les radiofórmules, els macrofestivals i els contractes milionaris d’artistes amb clàusules ridícules. Allà, en aquella finestra encesa a mitja nit, com una piga al negre perfil d’un bloc de vivendes, encara resta la música.

juntos_betimelessherve

Dins d’aquella habitació, un artista escriu una partitura, crea un ritme, toca una línia de baix, sampleja un vinil o escriu unes rimes. Demà s’haurà d’alçar prompte per anar a treballar i guanyar diners, necessàriament, mentre espera l’hora d’eixir del tall per tornar a gravar, assajar o crear música amb la seua banda.

Mentrestant, tots i totes assistim a l’espectacle dantesc de l’èxit artístic com a sinònim d’enriquiment, mentre deixem escapar alguna nova banda o artista nascut al nostre barri. No ens culpem, cal esforçar-se per trobar-se’ls. No estan a les marquesines del metro, no sonen a la ràdio del cotxe ni a l’Spotify. Són els obrers del gremi; artistes de la nostra ciutat que piquen pedra dia a dia després de la seua jornada laboral, traient hores d’on poden, per seguir creant. Perdent diners, invertint esforços, il·lusions i somnis. N’hi ha en el rap, en el rock, en el punk, en el metal, en el pop… En tots els estils.

Hui —si em permeteu—, faig un al·legat per les bandes locals que treballen de valent per fer arribar al món el seu art i poder, amb sort, viure d’aquest algun dia. Eixe art que tal vegada demà veure’m convertit en una moda, qui sap si cantat per la titella de torn de la industria. Com deia Orxata Sound System: “la passarel·la xucla les tendències marginals”. La música és de la gent, del carrer. I si el rap és quelcom, és això, carrer i autenticitat.

Ara que espere haver captat la vostra atenció amb aquest discurset, us diré que heu d’anar el proper dia 3 de juny al centre Iniciativa Dhàlia, a Mislata. Quatre formacions de rap valencianes, d’aquestes que vos dic que piquen pedra, presenten els seus darrers treballs. Encapçalant la festa, el grup Valencia Estancia presenta Sabotaje, un treball amb sonoritats oníriques i líriques filosòfiques. Suyana, un dels seus cantants, ja va sorprendre l’escena fa uns anys amb la seua anterior formació, Asës. Ara junt a Broch al micròfon i Louis Amoeba a les instrumentals, conformen una de les bandes joves més prometedores i amb més personalitat del panorama. Però Valencia Estancia no vénen sols: Erick Hervé (foto) i Omar El Hachemi, del col·lectiu Ilegal Music, presentaran Fika i Apolo 8 respectivament. Tots dos, treballs introspectius, atmosfèrics i molt acurats per part de dos dels MC’s més reconeguts de València.

Per completar la nit un clàssic de l’underground valencià com és el grup Bajozero Ché, destil·lant autenticitat, vacil·le i essència. Totes quatre formacions tenen com a punt en comú aquest treball incasable, des de baix, per fer créixer la seua música amb les seues pròpies mans. Si coneixes els grups sabràs que és una cita ineludible. Si no els coneixes doncs és una magnífica ocasió per descobrir el talent del rap de la nostra ciutat. Ja ho deia aquell famós lema: “support your local bands”.

Per  @JotaWinston

Suscríbete al boletín mensual

El podcast de Beat València

Así suena València en invierno

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest