Tito Pontet: Guajira amb Nyabinghi NOU EP DELS ALCOIANS

Share Button

Tito Pontet presenta ‘Bon Port’ i ‘Poncho meets Jamaica’, els primers tasts del que serà el seu segon EP. ‘Bon Port’, que així és dirà també el nou treball de la banda de l’Alcoià vorà la llum la segona setmana de febrer.

TITO-PONTET

Hi ha gent que es complica massa la vida. Que es calfa el cap fent estudis de mercat a l’hora de montar una banda, que tracta la sala d’assaig com un laboratori científic on fer tot tipus d’experiments per trobar la recepta de l’èxit. Gent, inclús, que pensa en la reacció que puga tindre el públic a l’hora de crear una cançó. Que si açò és més mogudet o no. Afortunadament hi ha gent que fa el que li dona la puta gana. Que es dedica a fer el que li agrada. I punt.

A La Plana, i entrant plenament en temàtica jamaicana, tenim bons exemples d’este tipus de personatges. Com Bandits, que en el segle XXI són capaços de clavar un yé-yé en clau d’ska. A València trobem els Offbeaters. No s’ha vist gent, en tot el mediterrani, capaç de combinar reggae i funk amb tanta mala baba.

Un any després del seu primer EP, ‘Candela’, Tito Pontet ja presenta el primer avançament del que serà el seu segon treball: ‘Bon port’. Que si ska, que si mambo, que si cumbia, que si rock steady. Guajira amb nyabinghi. Sona a assaig al tornar de festa. A penjar-se els instruments després de cremar sola ballant Tommy McMcook, Héctor Rodríguez o Willie Colon, i deixar-se dur.

La base rítmica (baix, bateria i guitarra) és sòlida, com qui sap fer i sap que sap fer. Cosa que ajuda a que les cridades dels vents, les respostes del teclat i la veu destaquen per la seua eficiència. La percussió transforma l’offbeat en onbeat i a l’inrevés. Cadascú aportant el seu gra, recollint junts tot el (a)sucre de la comarca.

Bon port’ és el tema que dona nom al pròxim EP de la banda, i també al primer extracte, que arriba en forma de videoclip, filmat entre el port de Xàbia i al pub l’Escenari d’Alcoi. Tito Pontet seguint apostant per la faceta més audiovisual de la seua música, com ja van fer acertadament amb ‘Candela’ o ‘So Blue’. Cumbia i rocksteady per visibilitzar el drama dels refugiats i immigrants que travessen el Mediterrani.

El músic de latin jazz Poncho Sánchez va fer seu el ‘Cold Duck Time’ d’Eddie Harris per tal d’incorporar l’ ‘Everything I Do Gonna Be Funky’ d’Allen Toussaint. Tito Pontet dona una volta més al tema, en clau ska-jazz. Durant el video d’aquest últim tema, es pot vore a la banda de Latin Ska gravant al Right Track Studio amb el Coxsone Dood alacantí Jaume Mira. L’EP ha sigut produït a quatre mans, entre Lluc Casares i Genís Bou, dels Gramophone All-Stars. Malhauradament, ‘Bon Port’ sols podrà escoltar-se a través de plataformes digitals, tot i que Tito Pontet deixa la porta oberta a la possibilitat de escoltar-ho als tocadiscos dels nostres bars i les nostres cases. Tant de bo!