Una història de la Mostra de València a través de la mirada d’El Flaco

por | 1 octubre 2024 | València

La Galería del Tossal exhibeix des de hui, i durant tot el mes d’octubre, una col·lecció de retrats del reconegut fotògraf  José García Poveda, ‘El Flaco’, que documenten l’evolució del festival de cine des de les primeres edicions. Mostra de València-Cinema del Mediterrani, programada del 24 d’octubre al 3 de novembre, dona així el tret d’eixida, com ja és tradicional, amb la inauguració d’esta exposició, a la què, a més del fotògraf, també han assistit, José Luis Moreno, regidor de Cultura i Patrimoni de València, i Eduardo Guillot, director artístic del festival.

«El Flaco ha format part del festival des del començament, l’any 80, i això ens servia per a tirar la vista arrere. Volíem reivindicar la història del festival que ha sigut especialment turbulenta des que es va inaugurar, i també que, en totes les seues etapes, ha sigut punt de destí de cineastes de nivell mundial: Olivier Assayas, Costa-Gavras, Giuseppe Tornatore, Michel Piccoli, els germans Taviani… per no parlar de la història del cine espanyol, per exemple Pedro Almodóvar, va guanyar el seu primer premi en un festival internacional en La Mostra», va assegurar Guillot davant els mitjans.

El Flaco que ha acompanyat als periodistes en este recorregut, assegura que «cada foto té una anècdota. Per exemple, les converses amb els protagonistes, sempre he tractat de portar-los al seu terreny. En general, no he tingut mala estona amb ningú. M’agradava molt Ángela Molina, que apareix fumant, alguna cosa que ja no se dona, perquè a més vaig conéixer al seu pare». El fotògraf, ja està jubilat, però assegura que «continue fent fotos mentre Hisenda em deixe»: «Amb molta d’esta gent després he mantingut la relació i quan tornen a València ens veiem».

Al llarg de les edicions, José García Poveda ha immortalitzat a personatges icònics del cine mediterrani que han deixat la seua petjada en el festival. ‘La Mostra del Flaco’ presenta a través de 45 retrats en blanc i negre una finestra a un temps on directors com Pedro Almodóvar, Rafael Azcona o Luis García Berlanga, actors i actrius com Carmen Maura, Fernando Fernán Gómez o Victoria Abril, i figures internacionals com Claudia Cardinale, Sophia Loren o Emir Kusturica es van deixar captar per la seua càmara, creant imatges que hui formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Fotografies que capturen l’esperit del festival i que conviuen en les parets d’este espai expositiu al costat d’altres retrats com els de Marco Bellocchio, Isabelle Huppert, Giulietta Masina, Paco Rabal, etc., o els desapareguts germans Taviani, als qui la Mostra ret homenatge enguany amb la projecció de la versió restaurada de la seua obra mestra «La noche de San Lorenzo».

José García Poveda (Murcia, en 1950) va arribar a la capital del Túria en 1969 per a estudiar Ciències Econòmiques, encara que la fotografia era la seua vocació. La primera exposició va tindre lloc en 1985, i en 2017 la Universitat de València li va dedicar una mostra i un catàleg titulat ‘La València del Flaco’, que arreplega dècades de la labor fotogràfica de García Poveda a la ciutat. En 2018 va ser nomenat fill adoptiu de València.

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest