Una ruta per 5 museus valencians al novembre

por | 6 noviembre 2017 | Reportajes

Des del festival de música folk i del món, Etnomusic, a la recerca del  descobriment de l’enigma del vas ibèric més important del jaciment del Tossal de Sant Miquel de Llíria, passant pel reconeixement de València com a capital animal fins a l’eclosió de l’abstracció en l’art durant un període de postguerra i l’abstracció al món ornamental.

IVAM-2017The Lowdown (2001). Elizabeth Murray. IVAM

Aquest mes de novembre el Museu Valencià d’Etnologia presenta dins de la seua programació de tardor, Etnomusic 2017, el festival de música folk i del món amb una sèrie de concerts que giren entorn de la música popular valenciana, des de romanços, albaes, nadales, jotes, seguidilles a havaneres. Gràcies a cantautors com Miquel Gil i Pep Botifarra i al seu projecte “Nus” entre uns altres. Un espectacle conjunt, un nus de complicitat, entre dos dels músics valencians més representatius del panorama actual, diversos però units per l’admiració i la passió a la música valenciana. Un concert organitzat a manera de viatge musical per la tradició i arrels del folk del País Valencià. Així mateix, Jorge Arribas i Diego Galaz participen amb la seua proposta musical “Feten Feten”, un projecte iniciat en 2009 que tractava de compondre la banda sonora a aquelles influències i records que naixen de la mateixa intimitat. A ells se suma el grup Besarabia (Heidi Erbrich, Eva Domingo i Jaume Pallardó), de procedència i estils diversos es fusionen amb la intenció d’oferir un recorregut a través de la gran varietat de música dels Balcans, terra de confluència de tots els pobles que al llarg dels segles han viatjat d’orient a occident i el tradicional so mediterrani. De la mateixa manera, el violoncel·lista francès Matthieu Saglio i el guitarrista flamenc José El Piru s’uneixen sota un projecte únic autodenominat eclèctic flamenc. Una simbiosi que origina un estil molt particular i personal, elegant i espontani alhora.

Sense dubte, una sèrie de concerts que podem anar alternant amb la visita al Museu de Prehistòria de València, on es pretén compartir amb els visitants els passos i les qüestions que van guiar i van motivar la recerca que tanca el descobriment i la conservació del Vas dels Guerrers: On es va trobar? Per a què es va utilitzar? Qui ho van encarregar? Com i qui ho va fer?, o Què va motivar la seua destrucció? Un recipient trobat en 1934, fragmentat i parcialment cremat, en un dipòsit votiu del Tossal de Sant Miquel de Llíria amb una decoració molt particular en el seu fris el significat del qual ha portat a l’objecte al seu estudi. Una singularitat que li ha portat a ser considerat una de les obres mestres de l’artesanat ibèric del segle III a. de C. Amb tot, una exposició que anhela donar respostes al misteri al significat que tanca el got després de segles d’història.

De la mateixa manera, la ciutat de València s’alça com a capital animal gràcies a l’exposició organitzada en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), en la qual es donen cita un gran nombre d’artistes, il·lustradors, dissenyadors així com associacions que vetllen pels drets dels animals. Organitzada i dividida per temàtiques, es tracta la condició de mascota, així com es critica el maltractament animal i la tasca de moltes associacions i protectores d’animals. També es tracta l’antitaurina de la mà del vinyetista El Roto, així mateix, se sensibilitza sobre tots aquells animals en perill d’extinció, així com s’intenta denunciar el consum de carn de procedència animal i la indústria que se’n deriva d’aquest consum, inclòs el sobreembalatge de la majoria dels productes que es comercialitzen en els supermercats i grans superfícies. Una gran mostra on participen artistes de la talla de la valenciana Anna Talens o la castellonenca Ana Sansano, entre altres.

goris

Així mateix, l’Institut València d’Art Modern (IVAM) ofereix una visió molt completa sobre la formació, la irrupció de l’abstracció en el món de l’art contemporani a través d’una sèrie de peces que narren la seua eclosió tant en el panorama nacional com a internacional. El recorregut consta d’artistes i obres molt variades de diferents èpoques, des de Henri Michaux, Adolph Gottlieb, Richard Serra, Elizabeth Murray, Jorge Oteiza, Antonio Saura, Antoni Tàpies, José María Sicília amb els seus immensos quadres daurats “La llum que s’apaga” (1996) o la instal·lació de James Turrell “Porterville” (2004)… Gràcies a tots ells, podem entendre i ser testimonis dels començaments i l’evolució del que hui dia s’entén i es coneix per art contemporani. Un principi, el de l’abstracció, que sorgeix durant un període lligat a les corrents existencialistes provocades i sorgides durant la postguerra de la segona Guerra Mundial i, que es perpetua amb els anys i que mai s’ha abandonat. Sense dubte, una ocasió única per a gaudir de les obres d’algunes de les figures més rellevants de la història de l’art.

I per finalitzar aquest recorregut cultural, vos recomanen visitar el Centre d’Art Bombas Gens, on a més de gaudir de l’obra fotogràfica de Bleda i Rosa “Geografia del temps”, podeu visitar l’exposició “Ornament = Delicte?” la primera vegada que es pot veure la col·lecció per amor a l’art. Una mostra amb una sèrie d’obres que reflecteixen els àmbits de l’ornament i l’abstracció, així com les seues relacions i vincles, mitjançant artistes clàssics i contemporanis que, majoritàriament, treballen elaborant patrons abstractes a partir de formes comunes a la natura. Al mateix temps, l’exposició proposa una mirada diferent, oberta i atenta a les variacions i diversitats del projecte abstracte, que com promulguen els comissaris: “ens revela la dialèctica fructífera entre una abstracció […] i allò ornamental com a bellesa autònoma que travessa temps i cultures, els ordes figuratius i abstractes, i les categories de les Belles Arts i les Arts Decoratives”. Una oportunitat única per gaudir d’un nou espai expositiu dins de la capital.

web2

Suscríbete al boletín mensual

El podcast de Beat València

Así suena València en invierno

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest