“Uruguay en guaraní. Presència indígena missionera” es caracteritza, principalment, per ser la primera mostra internacional itinerant d’arqueologia uruguaiana en aquest país.
Gràcies a l’esforç i al treball conjunt, aquesta coproducció entre el MAPI, Museo de Arte Precolombino e Indígena de Uruguay i el Museu Valencià d’Etnologia ens ha permés gaudir d’objectes arqueològics provinents de museus, institucions i col·leccions privades de diferents parts del territori uruguaià. El resultat és una exposició de caràcter científic i acadèmic amb vint anys de treball a l’esquena de l’arqueòloga Carmen Curbelo i el seu equip, bolcat amb el programa de Rescat d’Identitat Indígena Missionera (PROPIM).
Comissariada per Luis Bergatta amb el suport del Ministeri de Relacions Exteriors de la República Oriental de l’Uruguai, es pretén promoure el coneixement dels orígens d’un país, que malauradament, no compta amb grups indígenes que hagen mantingut ininterrompudament les seues pràctiques rituals i culturals, com en altres països d’Amèrica Llatina. Es proposa reafirmar i recuperar una identitat perduda, des del mateix títol de la mostra que fa referència al nom original del país fins al desenvolupament i creixement amb l’arribada de les missions jesuítiques. Per tant, la mostra gira entorn a les arrels identitaries que va fundar la Companyia de Jesús així com altres ordes religiosos durant els segles XVII i XVIII i que avui perduren com el seu propi llegat cultural.