La sala d’exposicions de la Biblioteca de La Mar (Natzaret, Fontilles 35) acull una instal·lació artística de la professora Raquel Faubel que es pot visitar fins al 3 de gener.
De vegades ocorre que camines observant l’exterior, pendent d’allò que té lloc al teu voltant, en el teu entorn: fulles que cauen, infants que juguen, un colom en terra, converses d’altres vianants… I de vegades, camines mirant cap endins, reflexionant, pensant, planificant, meditant. Caminar et permet pensar, però caminar també et fa no pensar en res. Caminar ens facilita un diàleg amb el nostre entorn i, al mateix temps, un diàleg amb si mateix.
Caminar serveix com a forma de traslladar-se d’un punt fins un altre: una mobilitat activa i sostenible. Caminar millora la salut -la física, la mental i la social- i crea vincles amb companys de camí. Caminar serveix per a moltes coses. Però també es camina perquè sí, sense raó, sense utilitat, sense finalitat, només pel fet de fer-ho.
En aquesta instal·lació artística de Raquel Faubel, es proposa una forma de caminar que dialoga amb l’entorn i amb l’individu amb una finalitat específica: identificar en la nostra pròpia quotidianitat aquelles coses que creen salut, que ens donen la oportunitat de triar opcions més alineades amb la salut, de generar salut.
Basada en la perspectiva salutogènica d’Aaron Antonovsky (1984) -que es centra en l’origen de la salut i no en l’origen de la malaltia- naix el model d’actius per a la salut. Un procés que s’oposa a la visió tradicional patogènica -o del dèficit- que fa un inventari de les deficiències identificant problemes i necessitats de les comunitats amb una mirada centrada en la malaltia. La metodologia de mapeig d’actius per a la salut tracta d’identificar un mapa de les fortaleses i recursos de que disposa una comunitat -i els seus individus- per a descobrir al nostre voltant allò que pot generar i crear salut.
Raquel Faubel és professora de Salut Pública a la Universitat de València i des de fa anys porta a terme un projecte amb l’alumnat universitari de mapeig actius en salut mentre caminen en el seu entorn i en l’entorn del campus universitari. En aquesta instal·lació artística -comissariada pels artistes Tamara Casany i Jaume Palop- es trasllada activament aquest treball a la intersecció de les disciplines de ciència i art, forçant una mirada artística sobre el caminar i els actius per a la salut.