fbpx

Enric Montefusco, cançó popular

por | 13 diciembre 2016 | Cultura pop

Un any des de la dissolució de Standstill i Enric Montefusco, el que fóra el fundador, compositor i vocalista d’aquest emblemàtic grup, recala en València per presentar Meridiana, el seu primer treball en solitari que va veure la llum l’octubre passat. Onze cançons amb un nou canvi de registre per a un disc que segur desgastaràs. Música popular amb majúscules.

enric-montefusco-valencia-rambleta

La versió oficial de la separació de Standstill fou que en aquell moment faltaven una energia i una dedicació necessàries per a mantenir el nivell del projecte. Van fer-ho en un moment magnífic per a la banda i, a més a més, de bon rotllo. Feia dinou anys que estaven en actiu i havien experimentat una evolució molt bona, des del hardcore en anglés dels primers anys — propi de la rebel·lia de la joventut primerenca— fins a l’indie rock amb lletres en espanyol dels últims temps. Un circuit, el de l’indie, que van assolir definitivament amb el disc Vivalaguerra de l’any 2006, un dels seus treballs més reconeguts.

Enric Montefusco explicà el seu salt al castellà com una necessitat expressiva més que comercial i ara, amb l’edició de Meridiana (Sony/Buena Suerte, 2016), fa un pas més enllà. Solta una mica més el peu de l’accelerador i s’endinsa en el camí d’una reflexió lenta i profunda. Fidel a la seua clàssica concepció de música com a catarsi i més autor i narrador costumista que mai, la intensitat, l’emoció biogràfica i el contingut social estan molt presents. Certament, no renuncia al que tal vegada siga el seu tret més característic com a lletrista, que no és altre que la recerca permanent d’un llenguatge propi. També continua present la seua tirada cap a l’experimentació sònica, encara que ara ho fa en un nou registre.

Des de la brillantor de Meridiana fins altres cançons més catàrtiques com ‘Todo para todos’ i ‘Uno de nosotros’ o, fins i tot, l’extravagància que coqueteja amb el kitsch en ‘Flauta man’. En definitiva, ens trobem davant un treball molt ric l’artífex del qual, Enric Montefusco, es troba en un fantàstic moment de forma. Segur que aquest barceloní continua donant-nos moltes alegries.

Fotos: Alberto Gamazo

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest