fbpx

Maluks: “Benimaclet és un barri de músics i músiques que han ajudat a fomentar la creació artística en la nostra llengua»

por | 13 abril 2021 | Entrevistas

Maluks. Fotos: Jaume Verdú

Era qüestió de temps que d’un dels barris més exuberants i avantguardistes musicalment de la ciutat de València isquera una cosa potent que sonara als nous temps i que poguera traspassar el territori valencià. Perquè és avantguarda el que naix de la mescla de diverses cultures populars, comarcals, municipals, estatals, europees i mundials, per a enriquir l’arrel i defensar el que sentim com allò propi. Benimaclet era una festa, i ho tornarà a ser.

Al febrer vau llançar el vostre primer disc, després de foguejar-vos amb diversos singles des de 2019, com van ser estos inicis i per què vau sentir la necessitat de publicar “Som i Vibrem”, un LP, en temps on sembla prevaldre el single per a la generació Z?
Des d’un principi vam decidir donar a conèixer-nos single a single perquè era una forma de poder arribar a la gent poc a poc. En l’actualitat pensem que és molt important acompanyar la música de material audiovisual i amb el llançament de singles al 2019 com Comboi o Fins l’alba ens vam donar compte de que aquest format tenia bona acollida. Després d’uns quants llançaments vam pensar que era important recopilar-ho tot amb un LP i afegir noves cançons per tal de mostrar el nostre treball d’una forma més professional i compacta. Som i vibrem és la nostra carta de presentació, el resultat i l’evolució del nostre treball que vam començar el 2019 fins a l’actualitat.

Aquest debut apareix amb el segell Propaganda Pel Fet, un dels més importants de Catalunya, com va ser el procés per arribar a ells o com es van interessar pel vostre projecte?
Coneixíem la discogràfica des de feia anys ja que ha sigut un segell reconegut que ha apostat molt per la música valenciana des de els seus inicis, i això és d’agrair. Vam preguntar a diferents grups i artistes quina era la millor recomanació discogràfica per a nosaltres i molts coincidien i ens aconsellaven que parlarem amb ells ja que són una discogràfica, familiar, professional i propera. Justament el que necessitaven, i així ho hem sentit. Estem molt contentes i orgulloses de que apostaren per nosaltres i de treballar amb professionals com ells i com PRO21 ja que porten molts anys de trajectòria i ens donen tota l’ajuda i consells necessaris per a un grup com nosaltres que pràcticament acaba de començar.

Benimaclet és un barri amb una tradició musical que palpita al carrer des de fa dècades i que l’últims anys continua molt viu. Bars com el Terra, el Kaf Cafe, la Murta, el Tulsa, la Gramola o el Casino Musical són punt de trobada i de debat d’idees de generacions joves, i no tan joves, no sols de València i d’estudiants de les comarques del País Valencià, sinó també de la resta de l’Estat i de països europeus. Heu sentit aquest ambient en la vostra formació personal i musical?
Diuen que la identitat col·lectiva es forma per totes aquelles vivències i tot allò que unix als individus. Per a la majoria de nosaltres Benimaclet ha sigut aquest nexe d’unió que ens ha vist nàixer, créixer i fer-nos adultes. El barri és un punt d’acollida per a la majoria de nosaltres i també ho és per a joves que venen des de diferents punts del País Valencià o d’altres països i cultures. Hi ha un teixit associatiu molt gran que fa que siga un barri compromès i reivindicatiu.
Per altra banda Benimaclet és un barri de músics i músiques que han ajudat a fomentar la creació artística en la nostra llengua. En aquest context el barri ha sigut un nexe d’unió per a molts musics i músiques d’arreu del País Valencià, que s’han pogut conèixer i crear els seus projectes musicals ací, com ens ha passat a nosaltres.

Quines han sigut les vostres referents per a començar la vostra carrera? Quina música escoltàveu abans de començar a compondre, i què escolteu en l’actualitat?
Les nostres referents són moltes i molt variades, des de Bomba Estéreo, la Kinky beat, Miss bolivia, Sara Hebe, Amparanoia, M.I.A, Sra. Tomasa, Buena Vista Social Club, Orxata Sound System, Iseo & Dodosound… doncs cadascuna ha escoltat una música diferent i s’ha empatat d’un gènere o d’una cultura. Jo per exemple ( Maria Deltell DJ) de xicoteta escoltava punk/rock, ska, rocksteady i actualment escolte tot tipus de gèneres musicals sobretot reggae/dancehall cúmbia i drum and bass. Així que podem dir musicalment ens hem empapat de molts estils i referències per finalment aprofundir amb els ritmes llatins i jamaicans que és els que més ens representen.

Al disc trobem dancehall, dembow, timba llatina i rap, un mix estilístic predominantment festiu, tropical i vital. La composició es va produir abans de l’esclat pandèmic o ja estava escrit i arreglat abans de març de 2020?
Al disc es veu reflexada la inspiració que vam tindre en cada moment. Hi ha cançons que vam gravar abans de la pandèmia i altres després. Això queda reflectit en la sonoritat i les lletres, on es pot veure la inspiració que teníem en cada moment. Algunes de les cançons pre-pandèmia són més festives com Comboi o Soca-rel i les que vam composar després són més tranquil·les com L’Espera, No more o Naveguem.

Per a un grup nou haver començat a destacar durant la pandèmia ha d’haver sigut difícil, com ha afectat al vostre projecte el confinament i la pràctica paràlisi total dels concerts durant 2020?
Com que som un grup que començava no hem notat tant la diferència com els ha passat a altres grups que sí que han passat de tocar de grans festivals a veure’s totalment aturades. A nosaltres la pandèmia ens ha servit per seguir composant, acabar el disc, donar-nos a conèixer per les xarxes i també per anar millorant i treballant els directes. Des de l’estiu passat, hem tingut la sort de tindre alguns concerts que ens han servit com a entrenament del que vindrà. El concert de presentació que vam fer a La Pèrgola de València va ser la posada en escena de tot el que portàvem mesos preparant, i va ser molt emocionant vorer com la gent es sabia les cançons.
Ara que ja hem tret el disc si que tenim moltíssimes ganes de poder començar a rodar i de pujar als escenaris amb normalitat.

A la primavera sembla que els concerts es posen en marxa de nou i l’estiu, si la qüestió sanitària evoluciona bé, serà més propici per a girar “Som i Vibrem” en condicions normals, quines dates teniu i com veieu el panorama de concerts i festivals d’estiu?
Tot indica a que conforma va apropant-se l’estiu són més els ajuntaments o promotors/es de concerts els que s’animen a programar música en directe. Esperem que la situació millore per poder tornar a pujar als escenaris amb la major normalitat possible. De moment les dates confirmades de la gira són les següents: 17 d’Abril – Castelló – La Bohemia; 8 de Maig – Vilanova i la Geltrú – La Daurada amb Lildami; 28 de Maig – Barcelona – La Nau – amb Kids From Mars; 19 de Juny – Manresa – Vibra festival – amb Oques Grasses, i moltes altres per confirmar!

Artículos relacionados

Pin It on Pinterest